Solutii la problemele lucrarilor din sanatate | Rafila sustine solicitarile sindicatelor
Solutii la problemele lucrarilor din sanatate | Rafila sustine solicitarile sindicatelor
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/solutii-la-problemele-lucrarilor-din-sanatate-rafila-sustine-solicitarile-sindicatelor/
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii a avut o intalnire de lucru cu reprezentantii Federatiei „Solidaritatea Sanitara”.
Potrivit Federatiei, in cadrul discutiilor care s-au purtat, joi 5 mai, au fost abordate mai multe subiecte de interes asupra carora s-au convenit solutiile urmatoare:
1. Acordarea cresterilor salariale aferente anului 2022. Decizia apartine Guvernului, insa in calitate de ministru al sanatatii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila si-a exprimat sustinerea pentru solicitarile legitime ale lucratorilor din sanatate.
2. Utilizarea stimulentelor prevazute de legea 95/2006. Avand in vedere prevederile legale, prof. univ.dr. Alexandru Rafila si-a exprimat acordul de principiu privind utilizarea stimulentelor de toate unitatile sanitare, inclusiv cele din subordinea Ministerului Sanatatii, pentru personalul medical si de specialitate, insa numai in conditiile in care acestea au fondurile necesare pentru acordarea stimulentelor financiare lunare.
3. Acordarea in continuare a sporului de epidemie. Avand in vedere ca pandemia COVID-19 se incadreaza in categoria epidemiilor deosebit de grave, este necesar ca personalul care participa efectiv la aplicarea masurilor de limitare a pandemiei COVID-19, incluzand tratarea pacientilor COVID-19, sa beneficieze in continuare de drepturile prevazute de HG nr. 153/2018.
4. Demararea unui program de formare si recunoastere a personalul nemedical/TESA ca personal specific sectorului sanitar. Programul va include constituirea unor standarde ocupationale specifice nevoilor de competente ale unitatilor sanitare (activitate ce se va realiza in cadrul Comitetului sectorial Sanatate – ce urmeaza sa fie constituit, impreuna cu reprezentantii Federatiei “Solidaritatea Sanitara”) si programe de formare dedicate cresterii nivelului de competente. Acest demers va contribui la satisfacerea nevoii unitatilor sanitare de servicii specializate furnizate de profesionisti in domeniu, generand totodata posibilitatea introducerii acestor categorii de personal alaturi de celelalte categorii profesionale din sectorul sanitar inclusiv in legea salarizarii.
5. Continuarea procesului de echivalare a competentelor asistentelor medicale absolvente de scoala postliceala. Ministrul Sanatatii a agreat solicitarea Federatiei „Solidaritatea Sanitara”, considerand-o relevanta pentru situatia actuala a asistentelor medicale. S-a convenit asupra necesitatii initierii unui program dedicat acestei activitati, el bazandu-se pe recunoasterea competentelor deja detinute si parcurgerea unui traseu de pregatire universitara ce vizeaza furnizarea competentelor suplimentare necesare accederii la nivelul formarii universitare. Elaborarea programului se va face impreuna cu organismul profesional al asistentelor medicale si cu reprezentantii universitatilor de profil. Avand in vedere ca in discutie este formarea de nivel universitar, accesarea programului va fi conditionata de absolvirea examenului de bacalaureat.
6. Recunoasterea stagiului suplimentar de cotizare/implinirea anticipata a stagiului maxim de cotizare in cazul profesionistilor care desfasoara, in interes public, activitati profesionale pentru un timp de munca ce depaseste timpul specific normei de baza. Principala problema este cea a deficitului de personal pe care o astfel de masura ar risca sa-l genereze. S-a convenit reluarea analizarii demersurilor necesare pentru implementarea acestei masuri dupa implementarea solutiilor necesare pentru asigurarea personalului de specialitate necesar.
Etichete: lucratori sanatate, stimulente salariati sanatate, sporul de epidemie sanatate, cresteri salariale sanatate, federatia solidaritatea sanitara
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii