Sonda care poate detecta celulele canceroase in 10 secunde

07/09/2017

Sonda care poate detecta celulele canceroase in 10 secunde

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sonda-care-poate-detecta-celulele-canceroase-in-10-secunde/

Oamenii de stiinta americani au creat o sonda manuala de marimea unui stilou, capabila sa detecteze celulele canceroase din tesuturi in doar 10 secunde.

Aceasta descoperire le permite medicilor chirurgi sa afle in timp real daca au extirpat tumorile in totalitate, informeaza AFP.

Reziduurile de tesuturi canceroase care raman dupa o interventie chirurgicala prezinta un risc crescut de recidiva pentru bolnav.

In prezent, cele mai multe laboratoareau nevoie de cateva zile pentru a determina daca celulele canceroase continua sa existe in esantioanele prelevate in timpul operatiei, au explicat inventatorii noului tip de sonda, denumita “MacSpec Pen”, prezentata pe larg intr-un articol publicat miercuri in revista americana Science Translational Medicine, scrie Agerpres.

Noul instrument permite extragerea lenta a moleculelor de apa continute in tesuturi, pompand un volum infim de 10 microlitri, reprezentand a cincea parte dintr-o simpla picatura de lichid.

Acele molecule sunt trimise printr-un tub moale spre un spectrometru, care calculeaza diverse mase moleculare din esantionul recoltat si determina prezenta celulelor canceroase, au explicat cercetatorii de la Universitatea Texas din Austin.

Dupa ce au analizat 253 de esantioane de tesuturi umane canceroase si sanatoase, recoltate din plamani, ovare, tiroida si sani, cercetatorii au putut sa alcatuiasca “un profil molecular” ce permite identificarea prezentei cancerului cu o rata de exactitate de peste 96%., mai scriu sursele citate.

Testata pe soareci vii, sonda a putut sa detecteze fara eroare prezenta celulelor canceroase fara sa provoace distrugeri la nivelul tesuturilor din care au fost recoltate esantioanele, au mai precizat savantii americani.

Dupa parerea lor, noul instrument ar putea deveni inca si mai precis, analizand un numar mai mare de esantioane. Acest lucru ar permite utilizarea dispozitivului pentru a diagnostica un spectru mai larg de tumori in tipuri diferite de tesuturi.

Tehnica actuala de analiza pentru a stabili daca un tesut este sanatos sau canceros este lenta si uneori inexacta.
Inventatorii americani prevad sa inceapa procedura de testare a acestei sonde in 2018 in timpul unor interventii chirurgicale ce constau in extirparea unor tumori.

Ei au depus, de asemenea, o cerere de brevetare a noii tehnologii si a aplicatiilor acesteia in Statele Unite si incearca in prezent sa obtina aceasta protectie legala si la nivel mondial.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: