Speranta pentru persoanele paralizate. Un implant neuronal testat pe soareci de laborator, ar putea vindeca paraplegia

12/01/2015

Speranta pentru persoanele paralizate. Un implant neuronal testat pe soareci de laborator, ar putea vindeca paraplegia

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/speranta-pentru-persoanele-paralizate-un-implant-neuronal-testat-pe-soareci-de-laborator-ar-putea-vindeca-paraplegia/

implant-neuronalUn experiment realizat de oamenii de stiinta elvetieni pe soarecii de laborator ar putea deschide o noua era a medicinei. Cobailor paraplegici li s-a implantat o proteza neuronala care le-a permis sa mearga din nou.  

Aceasta proteza de o mare elasticitate  a fost conceputa pentru a fi implantata direct in maduva spinarii si contine electrozi si un mecanism de eliberare in organism a unor medicamente. Aceasta este explicatia data de oamenii de stiinta  care au participat la studiu.

Rezultatele cercetarii au fost publicate in prima faza revista americana Science, in prima saptamana a anului 2015. Ulterior, informatia a fost preluata de mai multe publicatii internationale.

Gratie elasticitatii sale, acest implant, denumit “e-Dura” dupa “Dura mater”, membrana externa a meningelui, care acopera maduva spinarii si creierul, are proprietati aproape identice cu cele ale tesuturilor vii cu care intra in contact, relateaza si Agentia France Presse.

S-a constatat ca acest fapt reduce considerabil frecarile si inflamatiile, iar proteza este foarte bine tolerata de organism.

De altfel, oamenii de stiinta mai spun ca prototipul de implant neuronal “e-Dura” introdus in corpurile soarecilor nu a cauzat vatamari, nici reactie de respingere la finalul celor doua luni de teste.

Ce inseamna implantul “e-Dura”

Acest implant neuronal este constituit dintr-un substrat de silicon, parcurs de ramificatii electrice fabricate din fire fine din aur.

Pana acum, protezele neuronale existente erau rigide si cauzau in unele cazuri vatamari la nivelul tesuturilor nervoase.

Implantul si-a demonstrat biocompatibilitatea si functionat foarte bine, permitand soarecilor sa isi recupereze abilitatea de a merge dupa cateva saptamani de reeducare fizica.

“Implantul nostru e-Dura poate ramane introdus o perioada indelungata in maduva spinarii sau in cortex, tocmai pentru ca are aceleasi proprietati din punct de vedere mecanic ca Dura mater insasi”, a afirmat Stéphanie Lacour, profesor la Ecole Polytechnique din Lausanne, coautoare a studiului, citata de mai multe publicatii nationale si internationale.

“Aceasta descoperire ofera noi posibilitati terapeutice pentru persoanele care au suferit un traumatism sau sufera de tulburari neurologice, mai ales pentru pacientii paralizati in urma unui accident suferit la nivelul maduvei spinarii”, a mai adaugat ea, citata si de Mediafax.

Pana in prezent, proteza e-Dura a fost testata pe soareci paralizati, dar ea ar putea sa fie fixata si pe creier, pentru a trata, de exemplu, epilepsia, maladia Parkinson si durerile cronice, se mai arata in articolul initial publicat in revista Science.

In viitor, oamenii de stiinta elvetieni intentioneaza sa demareze si teste clinice pe pacienti uman, apoi sa dezvolte un prototip de implant neuronal care sa poata fi achizitionat.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: