Spirometrii gratuite, in weekend, la Bucuresti si Timisoara

09/05/2024
Spirometrii gratuite, in weekend, la Bucuresti si Timisoara

Spirometrii gratuite, in weekend, la Bucuresti si Timisoara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/spirometrii-gratuite-in-weekend-la-bucuresti-si-timisoara/

Societatea Romana de Pneumologie va organiza, sambata si duminica, spirometrii gratuite, in Bucuresti si Timisoara, pentru a marca Ziua mondiala de lupta impotriva astmului.

“Atunci cand alegi un slogan precum ‘Educatia despre astm responsabilizeaza!’, te gandesti la drumul lung pe care trebuie sa il parcurga un medic sau un pacient pentru informare si educare reciproca. Este, de fapt, drumul pe care il parcurge bolnavul adesea din lipsa de educatie, de complianta la un tratament adecvat, de la criza intermitenta de sufocare, la criza severa cu internare in urgenta sau in servicii de terapie intensiva. Sigur ca si asediul factorilor de risc a crescut si acest fapt nu a fost fara consecinte, daca ne gandim nu doar la tigara traditionala, dar si la poluare, tigara electronica”, afirma medicul Florin Mihaltan, intr-un comunicat de presa.

In Romania, sunt aproximativ un milion de persoane care sufera de astm si care fac aproximativ 200.000 de crize severe in fiecare an, ceea ce inseamna ca, in fiecare minut, un pacient este expus unui atac de astm care ii pune in pericol viata.

Astmul poate aparea inca din copilarie sau la orice alta varsta si nu este o boala contagioasa, chiar daca, uneori, mai multi membri ai aceleiasi familii pot suferi de astm.

Potrivit specialistilor, cauzele aparitiei astmului bronsic nu sunt pe deplin intelese, insa boala este cauzata, cel mai probabil, de o combinatie intre factori ereditari si factori de mediu. Spre exemplu, copiii care sufera de alergii alimentare sunt mai predispusi la astm

Cele mai frecvente simptome ale astmului sunt: respiratie suieratoare, senzatie de limitare a respiratiei, tuse – mai accentuata in timpul noptii si in orele diminetii, dureri toracice – mai accentuate in timpul noptii si in orele diminetii, persoanele care sufera de astm bronsic se pot trezi in timpul noptii din cauza tusei sau a dificultatilor de respiratie, in timpul unei crize severe de astm pacientul poate muri.

Spirometria este un test simplu utilizat pentru diagnosticarea astmului bronsic, atunci cand simptomele conduc la suspiciunea de astm.

Potrivit medicilor, succesul tratamentului pentru astm depinde, pe langa educatie si acces la tratament, de aderenta la tratament. Cu toate acestea, astmul si BPOC au unele dintre cele mai scazute rate de aderenta la tratament: doar 33% dintre pacienti urmeaza intocmai ce le-au prescris medicii.

Medicii le recomanda pacientilor cu astm bronsic pentru a tine boala sub control sa respecte tratamentul, sa mearga la control cel putin o data pe an sau imediat dupa ce au avut un atac de astm sau o accentuare a simptomelor.

De asemenea, pacientii cu astm trebuie sa solicite un plan de actiune scris astfel incat sa stie ce au de facut pentru a gestiona bine boala sau atunci cand ea se agraveaza si sa stea cat mai departe de factorii de risc care pot declansa crize de astm – praf, blana de animale, polen, mucegai, fum de tigara, poluare, infectii respiratorii, efort fizic mare.

Sambata si duminica, spirometriile pot fi facute gratuit in Sun Plaza din Bucuresti si in Iulius Mall din Timisoara.

Etichete: spirometrie, spirometrii gratuite, astm, BPOC, societatea romana de pneumologie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: