Spitalul Victor Babes Timisoara | Medic: Peste 2,5 milioane de romani sunt alergici la ambrozie

26/08/2024
Spitalul Victor Babes Timisoara | Medic: Peste 2,5 milioane de romani sunt alergici la ambrozie

Spitalul Victor Babes Timisoara | Medic: Peste 2,5 milioane de romani sunt alergici la ambrozie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/spitalul-victor-babes-timisoara-medic-peste-25-milioane-de-romani-sunt-alergici-la-ambrozie/

Datele statistice arata ca peste 2,5 milioane de romani sunt alergici la ambrozie. Aproximativ 1 din 5 persoane s-a sensibilizat la acest polen, iar pentru cei predispusi sa dezvolte alergii, formele pot fi severe, scrie medicul alergolog Bianca Matis, pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babes Timisoara.

Simptomele alergiei la ambrozie

Simptomele apar la sfarsitul verii sau inceputul toamnei. Polenul de ambrozie provoaca diverse forme de rinita sau conjunctivita, principalele simptome fiind nasul infundat sau rinoreea, stranuturile in salve, pruritul si eritemul conjunctival.

De asemenea, polenul poate declansa crize moderat-severe de astm, precum si eruptii cutanate.

“In timpul sezonului de ambrozie, o singura planta poate elibera un miliard de grauncioare de polen in aer, care pot fi purtate de vant pana la 3 km pe uscat. Evitarea expunerii la polenul de ambrozie este aproape imposibila, dar exista modalitati de a limita expunerea si de a reduce severitatea simptomelor.”, scrie Dr. Bianca Matis.

Potrivit medicului, in timpul sezonului de ambrozie, ar trebui sa:

• Urmariti un calendar polinic.
• Evitati sa iesiti in aer liber in orele de varf ale zilelor calduroase.
• Pastrati ferestrele inchise.
• Schimbati des hainele si spalati-va pe fata si maini dupa ce ati fost afara.
• Nu uscati rufele afara.

Diagnostic

Evitarea expunerii nu este insa suficienta. Diagnosticul alergiei la ambrozie se face de obicei prin teste cutanate sau teste de sange, care detecteaza prezenta anticorpilor specifici pentru polenul de ambrozie.

Tratament

Odata confirmata alergia, tratamentul poate include:

Medicatie: Antihistaminicele, corticosteroizii nazali sau decongestionantele pot fi prescrise pentru a ameliora simptomele.

Imunoterapia: Acest tratament pe termen lung presupune expunerea treptata a pacientului la alergeni in doze controlate, pentru a reduce sensibilitatea la polenul de ambrozie.

“Pentru majoritatea persoanelor cu simptome frecvente, steroizii nazali sunt cel mai bun tratament. Daca simptomele sunt mai usoare, poate fi suficient un antihistaminic oral. La recomandarea medicului, incepeti sa luati medicamente cu 2 saptamani inainte de inceperea sezonului de inflorire a ambroziei.”, mai precizeaza medicul alergolog de la Spitalul Victor Babes Timisoara.

Controlul ambroziei este esential pentru reducerea incidentei alergiilor. Masurile de prevenire includ identificarea si distrugerea plantelor de ambrozie inainte ca acestea sa elibereze polen. Autoritatile locale trebuie sa implementeze programe de eradicare a ambroziei.

Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB

Etichete: ambrozie, alergie la ambrozie, simptome alergie ambrozie, diagnostic alergie ambrozie, tratament alergie ambrozie, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: