Sporuri pana la 200% pentru atragerea personalului medical in unele zone rurale

22/07/2024
Sporuri pana la 200% pentru atragerea personalului medical in unele zone rurale

Sporuri pana la 200% pentru atragerea personalului medical in unele zone rurale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sporuri-pana-la-200-pentru-atragerea-personalului-medical-in-unele-zone-rurale/

Una dintre cauzele depopularii sistemului medical o reprezinta si slaba implicare a autoritatilor locale, care, in opinia conducerii Casei Nationale de Asigurari (CNAS), ‘nu isi asuma’ oferirea de conditii decente.

“Cand vorbim de localitati neacoperite de medici, vorbim de localitati in care, poate, administratia locala nu se implica sau se implica pana la un punct, nu isi asuma, pentru ca trebuie sa oferi si niste conditii. Vorbim de telemedicina, vorbim de dotare, vorbim de aparatura pe care Casa de Asigurari dupa cinci ani nu o mai ia in seama, deci trebuie reinnoita. Or, acest proces de reinnoire este un proces de investitie. (…) Sunt foarte multe cauzele care duc la depopularea sistemului medical. In ultimii ani, situatia a mers, usor, usor, spre mai bine. Doresc sa vad spitale care sa fie moderne, civilizate, dar cu infrastructura pe masura aparaturii pe care o au. Pentru ca au specialisti de top, care nu au cu ce lucra. Infrastructura este ruginita, cazuta si atunci ma intreb: Administratia locala unde e in toata treaba asta? Taxele si impozitele unde sunt daca nu ajung acolo?”, a declarat presedinta CNAS, Valeria Herdea, potrivit Agerpres.

Pentru atragerea personalului medical in zonele rurale, greu accesibile, se acorda sporuri care pot ajunge chiar si la 200%.

“Avem 52,5% din populatie in oras si restul este in zona rurala. Mi-as dori sa vorbesc despre locuri unde exista si apa, unde exista si electricitate, unde exista si drum care nu se surpa sau case care nu aluneca. Si imi doresc personal mediu, alaturi de medic, pe care acesta sa poata sa-l plateasca, pentru ca altfel nu sta nimeni. (…) Facem toate eforturile sa aducem tineri, sa-i motivam, am luat legatura si avem in derulare proiecte de parteneriat cu universitatile de farmacie si medicina din tara, in asa fel incat sa se includa in pregatirea curriculara, in specializarea acestor tineri medici, inclusiv un stagiu scurt la tara, in asa fel incat sa vada ce inseamna zona rurala. In aceasta perioada, incercam sa suplinim in zonele unde nu exista acces facil accesul persoanelor la servicii medicale. Pentru aceste zone, exista o comisie care stabileste inclusiv sporul de zona, aceasta oferta si deschidere exista din partea Casei si acest spor de zona merge, de exemplu, la Sulina sau in alte parti care sunt greu accesibile pana la 200%. Ele sunt progresive, dar trebuie si efortul celor de acolo. La Caraorman, Mila 23 si partea de Crisan, acolo chiar am intalnit un primar care s-a implicat”, a mai precizat conducerea CNAS.

Etichete: sporuri personal medical, depopularea sistemului medical, cnas

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Irina Spuderca says:

    Exista o lista a locurilor vacante in rural?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: