Statul pe scaun este mai periculos decat fumatul
Statul pe scaun este mai periculos decat fumatul
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/statul-pe-scaun-este-mai-periculos-decat-fumatul/
Orele neintrerupte petrecute pe scaun – de cele mai multe ori in fata calculatorului – sunt la fel de daunatoare pentru sanatate cum este fumatul si in timp pot determina chiar afectiuni letale. Este vorba despre avertizarile date de specialisti si cercetatori citati de publicatia americana Los Angeles Times.
Persoanele care lucreaza la birou ard doar 300 calorii/zi
Statul pe scaun pentru perioade lungi de timp nu este o activitate naturala pentru corpul uman, deoarece acesta a fost proiectat pentru mers, precizeaza dr. Camelia Davtyan, directorul programului pentru sanatate feminina al Universitatii din California, Los Angeles. James Levine, specialist endocrinologie la Scoala Superioara de Medicina Mayo a evidentiat si mai mult aceasta problema, afirmand ca statul pe scaun poate fi chiar fatal pentru anumite persoane.
Efectele negative ale statului pe scaun sunt reprezentate de faptul ca pozitiile adoptate de oameni atunci cand stau pe scaun sau pe fotoliu exercita asupra oaselor si asupra muschilor presiuni care determina in timp o multitudine de tulburari, de la circulatie deficitara, la dureri asociate in principal celor mai expuse zone, precum spatele si picioarele.
Pe langa problemele de sanatate pe care le determina, statul pe scaun este un adevarat dusman al sanatatii si din perspectiva faptului ca persoanele care au un job ce presupune statul pe scaun zilnic, timp de cateva ore, sunt mai predispose acumularii de kilograme in plus, deoarece ard doar 300 de calorii, in timp ce in mod normal o persoana activa poate arde pana la 2300 de calorii pe zi, dupa cum afirma James Levine.
Statul pe scaun – vinovat de aparitia bolilor de inima si a diabetului
De asemenea, cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca statul la birou ore in sir conduce in timp la aparitia unor afectiuni cronice grave, precum boli cardiovasculare, diabet sau chiar deces prematur. Exista si un studiu recent care sustine aceasta ipoteza, publicat in editia din noiembrie a jurnalului de profil Diabetologia, care sintetizeaza 18 studii ce insumeaza in jur de 800.000 de participanti si releva faptul ca persoanele sedentare prezinta un risc crescut de a face diabet, de a avea afectiuni ale inimii sau de a muri din cauza acestor afectiuni.
“Statul jos este noul fumat”, potrivit lui Anup Kanodia, medic si cercetator la Centrul medical al Universitatii de stat din Ohio. Acesta a citat un studiu australian publicat in octombrie in British Journal of Sports Medicine ale carui rezultate arata ca fiecare ora petrecuta stand pe scaun sau canapea scurteaza viata cu 22 de minute, in timp ce fiecare tigara fumata inseamnă 11 minute de viata mai putin. Explicatia acestui paradox consta in faptul ca statul pe scaun nu presupune doar un consum caloric infim, ci suprima si secretia unei enzime esentiale in prelucrarea colesterolului rau in colesterol bun, enzima numita lipoproteinlipaza. In acelasi timp, sedentarismul sporeste rezistenta la insulina a organismului, ceea ce inseamna o metabolizare precara a zaharurilor.
Exercitiile fizice nu contracareaza efectele negative ale statului la birou
Efectele nefaste pe care statul pe scaun o perioada indelungata le are asupra organismului nu pot fi contrabalansate nici prin activitate fizica, deoarece efectele benefice ale acesteia dispar relativ usor, fiind contracarate de consecintele statului pe scaun. Conform specialistilor, aceste efecte nocive pot fi reduse intr-o anumita masura prin efectuarea de exercitii simple in timpul statului la birou sau printr-o plimbare de doua minute la fiecare 20 de minute de stat pe scaun.
Autor: Agerpress
0 Comentarii