Strategia Nationala de Digitalizare in Sanatate 2024-2030, in consultare publica
Strategia Nationala de Digitalizare in Sanatate 2024-2030, in consultare publica
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/strategia-nationala-de-digitalizare-in-sanatate-2024-2030-in-consultare-publica/
Ministerul Sanatatii a postat in consultare publica Strategia Nationala de Digitalizare in Sanatate 2024-2030.
Potrivit documentului, Strategia nationala de digitalizare in sanatate vine in sprijinul Strategiei nationale de sanatate si contribuie la ‘reorientarea sistemului de sanatate catre furnizarea de ingrijiri integrate pentru oameni’.
“Face acest lucru prin facilitarea transformarilor la nivelul furnizarii de servicii care se bazeaza pe utilizarea tehnologiilor digitale, precum si prin incurajarea unor comportamente mai potrivite in materie de sanatate. De asemenea, subliniaza faptul ca digitalizarea in sanatate ar trebui sa fie privita ca un instrument care permite atingerea obiectivelor in materie de sanatate, si nu ca o solutie in sine”, scrie in document.
Potrivit sursei citate, Romania are un nivel ridicat de mortalitate evitabila, iar furnizarea serviciilor de sanatate este afectata de lipsa de fonduri, lipsa de personal si lipsa de informatii. Desi conectivitatea la internet este relativ buna, 11% din populatie nu este conectata, iar nivelul de competente digitale in domeniul sanatatii este scazut.
Strategia nationala de sanatate a identificat „lipsa unei politici nationale privind managementul informatiilor din domeniul sanatatii”, iar evaluarea sistemului de informatii din domeniul sanatatii realizata de OMS a evidentiat, de asemenea, lipsa unor mecanisme de guvernanta sustenabile.
“O parte din raspunsul la aceste provocari este oferit de finantarea si punerea in aplicare a Planului national de redresare si rezilienta (PNRR). In acelasi timp, se fac eforturi pentru a imbunatati fluxurile de date intre institutiile din domeniul sanatatii si cele legate de sanatate din Romania (a se vedea anexa 3). Se acorda atentie alinierii la standardele si initiativele internationale in domeniul sanatatii digitale. De exemplu, activitatea UE privind Spatiul european al datelor privind sanatatea si protectia datelor , orientarile din planul de actiune regional al OMS si initiativele mondiale privind guvernanta si standardele in domeniul sanatatii digitale.”, se mai arata in strategie.
In acest context, au fost elaborate cateva principii directoare. Primul este acela de a sprijini sistemele bazate pe persoana si furnizarea de ingrijiri integrate. Alte principii includ asigurarea unei acoperiri universale cu servicii de sanatate, consolidarea increderii in gestionarea informatiilor, reducerea la minimum a riscurilor pentru sanatate si caracterul practic si progresist.
Viziunea, misiunea si principiile directoare ale Strategiei de digitalizare in sanatate sunt aliniate la cele ale Strategiei nationale de sanatate si sunt sustinute de patru obiective strategice:
1. Imbunatatirea mediului de politici si de guvernanta al sanatatii digitale.
2. Dezvoltarea competentelor in materie de digitalizare in sanatate pentru cetateni si pentru personalul medical.
3. Imbunatatirea infrastructurii favorabile datelor si serviciilor integrate privind digitalizarea in sanatate.
4. Stimularea industriei si inovarii in domeniul sanatatii digitale, a cercetarii si datelor in domeniul sanatatii si invatarea organizationala.
Pentru fiecare dintre aceste obiective sunt prevazute sub-obiective mai detaliate. Un cadru al schimbarii ofera o imagine de ansamblu a modului in care, luate impreuna, acestea vor contribui la obtinerea rezultatelor preconizate ale strategiei.
Punerea in aplicare a strategiei este prezentata din perspectiva unor intervale de timp pe termen scurt (2024), mediu (2025-2026) si lung (2027-2030), impreuna cu cativa indicatori cheie de performanta preliminari. Exista un rezumat al unor riscuri care trebuie gestionate si nevoia de gestionare a schimbarii.
„In timp ce implementarea PNRR este in centrul atentiei pe termen scurt, exista si alte sarcini importante care trebuie indeplinite. Doua dintre acestea sunt evidentiate aici. In primul rand, necesitatea de a consolida capacitatile in domeniul sanatatii digitale in cadrul Ministerului Sanatatii si, in al doilea rand, de a depune eforturi in vederea infiintarii unei Agentii dedicate Sanatatii Digitale.”, mai arata sursa citata.
Potrivit initiatorilor, aceasta strategie de digitalizare in sanatate este menita sa sprijine dezvoltarea unei culturi a invatarii. Agentia pentru Digitalizarea in Sanatate, de exemplu, va trebui sa monitorizeze si sa evalueze activitatea desfasurata si sa sprijine masuri imbunatatite de responsabilitate sociala pentru a responsabiliza oamenii si comunitatile.
Intentia este ca invatarea organizationala sa ajute Strategia de digitalizare in sanatate sa ramana cuprinzatoare, integrata, agila si adaptabila.”, mai scrie in documentul postat in consultare publica.
Etichete: strategia de digitalizare in sanatate, digitalizare sanatate, ministerul sanatatii
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii