Studiu: Aproximativ trei sferturi dintre romani merg la farmacie cel putin o data pe luna
Studiu: Aproximativ trei sferturi dintre romani merg la farmacie cel putin o data pe luna
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-aproximativ-trei-sferturi-dintre-romani-merg-la-farmacie-cel-putin-o-data-pe-luna/
Aproape trei sferturi dintre romani merg in farmacii cel putin o data pe luna, iar gradul de satisfactie al populatiei fata de serviciile oferite de farmacii este unul ridicat, releva studiul ‘Servicii farmaceutice in Romania. Realitati si provocari post-pandemice’.
Studiul mai arata ca aproape 45% dintre repondenti isi estimeaza starea de sanatate ca fiind buna, 30% dintre ei sunt in evidenta cu o boala cronica si peste 56% cumpara medicamente necompensate, relateaza Agerpres.
Cat priveste vaccinarea in farmacii, aproximativ o treime din respondenti au declarat ca s-au imunizat anti-gripal in ultimii ani dinaintea pandemiei de COVID-19, iar aproape jumatate ar plati pentru administrarea unui vaccin de catre personalul specializat din farmacii.
Satisfactia fata de serviciile primite in farmacii, situata la un nivel foarte ridicat, este determinata de caracteristicile farmaciei (80%), atitudinea farmacistului, timpul acordat pacientului (78%), claritatea cu care a fost prezentata informatia (72%), disponibilitatea acestora conform nevoilor repondentilor (81%), costul medicamentelor (45%), precum si starea de sanatate, mai releva studiul.
De asemenea, interactiunea pacient – farmacist este perceputa ca fiind una de calitate, politete (89%), interesul aratat (79%), disponibilitatea si respectul (87%) fiind variabile evaluate pozitiv de majoritatea repondentilor.
“Nivel de satisfactie ridicat fata de serviciile actuale, asa cum le percepe populatia, increderea in informatiile primite de la farmacisti, ceea ce inseamna ca trebuie sa potentam, sa valorificam si mai mult rolul farmacistului, nu doar ca provider de medicamente. Studiul ne mai arata o cunoastere buna a serviciilor care sunt acum prestate, preponderent in farmaciile comunitare, dar o cunoastere insuficienta a altor servicii care sunt deja disponibile. Asta inseamna ca suntem obligati sa promovam mai bine serviciile pe care le poate oferi o farmacie si farmacistul din farmacie. In principiu, ne referim la serviciile generale, care nu necesita o autorizare speciala. Totodata, studiul ne arata un grad ridicat de acord de acceptabilitate a pacientilor pentru noi servicii farmaceutice care vor putea fi disponibile in farmaciile comunitare din Romania, ceea ce pentru noi inseamna ca va trebui sa extindem si sa implementam ideea de serviciu farmaceutic ca arie de cuprindere in cat mai multe farmacii, recunoscut si recompensat la valoarea sa reala”, a declarat Razvan Prisada, vicepresedintele Uniunii Farmacistilor din Romania, potrivit sursei citate.
Potrivit vicepresedintelui UFR, este ‘absolut necesara’ ajustarea Legii farmaciei si a legislatiei privind exercitarea profesiei de farmacist.
“Vorbim, in primul rand, de definirea serviciilor farmaceutice, care nu erau nicaieri definite, si despre dreptul de exercitare a profesiei referitor la anumite aspecte pe care le are in vedere acest proiect (repozitionarea profesiei de farmacist). Etapa pe care o prezentam astazi – un studiu fundamentat care sa ne arate ca acest demers al nostru este sau nu este unul oportun, daca este dorit de populatie, daca suntem in directia corecta, daca putem veni cu masuri utile atat oamenilor, cat si noua. Este motivul pentru care ne aflam astazi aici si etapele urmatoare pe care trebuie sa le parcurgem sunt ca pana la finalul acestui an sa definim, impreuna cu Ministerul Sanatatii, nomenclatorul de servicii farmaceutice si metodologia de implementare a acestora. Vom lucra ce avem de facut mai departe, ce directii avem de atins, pornim de la datele pe care le-am colectat, pentru ca ne dorim sa fie un proiect solid, pe termen mediu si lung, de repozitionare a profesiei, nu doar un lucru care tine mai mult de oportunitate si, de aceea, am vrut sa construim, sa propunem politici plecand de la date reale, de aici si necesitatea acestui studiu”, a mai subliniat Razvan Prisada.
Studiul a fost realizat de Centrul de Cercetari in Economie Comportamentala Aplicata/Facultatea de Administratie si Afaceri, Universitatea din Bucuresti, la solicitarea Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR) si Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR), pe un esantion de 1.003 de rezidenti din mediul urban, in varsta de 18 ani si peste.
Etichete: studiu farmacii, legea farmaciei, legislatia privind exercitarea profesiei de farmacist
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii