Studiu: Boala Parkinson ar putea avea originea in flora intestinala

08/12/2016

Studiu: Boala Parkinson ar putea avea originea in flora intestinala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-boala-parkinson-ar-putea-avea-originea-in-flora-intestinala/

parkinsonPotrivit unui studiu efectuat recent in Statele Unite, flora bacteriana intestinala ar putea juca un rol major in aparitia bolii Parkinson. Aceasta noua cercetare ar putea contribui semnificativ la dezvoltarea unor strategii de tratament mai eficiente si lipsite de efecte secundare in lupta cu aceasta boala neurodegenerativa, informeaza Xinhua.

Studiul a fost publicat in jurnalul american ”Cell” si demonstreaza ca schimbarile in structura populatiei de bacterii intestinale, si chiar a bacteriilor in sine, contribuie in mod activ la deteriorarea functiilor motorii, un semn distinct al acestei boli, ba mai mult, ar putea fi o cauza a acestora.

”Am descoperit in premiera o legatura biologica intre microbiomul intestinal si boala Parkinson. Aceasta cercetare dezvaluie faptul ca o boala neurodegenerativa isi poate avea originile in intestine, nu numai in creier, asa cum s-a crezut pana acum”, a declarat autorul principal al studiului, Sarkis Mazmanian de la California Institute of Technology, intr-un comunicat

Concluziile noului studiu efectuat pe soareci de laborator, demonstreaza ca flora bacteriana intestinala exacerbeaza simptomele motorii contribuind la crearea unui mediu ce poate favoriza acumularea de proteine alfa-sinucleine.

Aceasta descoperire poate avea implicatii importante in tratamentul contra bolii Parkinson

”In cazul multor afectiuni neurologice, tratamentul conventional presupune administrarea unui medicament catre creier. Insa, daca boala Parkinson este intr-adevar cauzata nu doar de schimbari la nivelul creierului ci si in microbiom, atunci nu va fi nevoie decat de administrarea de medicamente la nivel intestinal, ceea ce e mult mai usor de facut”, a spus Mazmanian, potrivit Agerpres.

In prezent, terapiile impotriva Parkinson se concentreaza pe cresterea nivelului de dopamina din creier, insa pot avea efecte secundare grave si uneori isi pierd eficacitatea dupa administrarea indelungata, mai relateaza si Agentia Xinhua.

Pana la 10 milioane de persoane din lumea intreaga sufera din cauza acestei afectiuni.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: