Studiu: Cei mai multi romani se trateaza singuri

23/05/2018

Studiu: Cei mai multi romani se trateaza singuri

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-cei-mai-multi-romani-se-trateaza-singuri/


Aproape un sfert dintre romani (23%) asociaza durerile in piept cu un atac de cord, iar circa 60% se trateaza cu analgezice si antibiotice atunci cand au dureri dentare, arata un sondaj efectuat de o aplicatie de programari online la medic, dat publicitatii miercuri.

Potrivit studiului, in ciuda faptului ca peste 90% din respondenti au declarat ca au un medic de familie, o treime i-au trecut pragul doar cand au fost bolnavi sau in urma cu mai mult de un an, relateaza Agerpres.

De altfel, acest lucru este un indicator al faptului ca multi aleg sa se trateze asa cum considera de cuviinta pentru afectiuni considerate usoare, cum ar fi durerile de cap, durerile dentare sau starile generale de rau.

Astfel, 73% au declarat ca iau un analgezic daca ii doare capul, chiar daca durerea este acuta si dureaza de cateva zile.

Din pacate insa, durerile de cap, desi comune, nu trebuie tratate cu superficialitate, mai ales in cazul asocierii cu alte simptome sau in cazul permanentizarii acestora, afirma specialistii potrivit sursei mentionate.

Respondentii la sondajul Docbook au mai asociat starile febrile, tusea si voma cu gripa (36%), cu raceala (17%) sau intoxicatia (12%) ori insolatia (3%).

Durerile in piept sunt si ele interpretate cu lejeritate de aproape jumatate din romani. 23% considera ca acestea sunt semn de atac de cord, iar alti 17% le asociaza cu stresul.

Un procent semnificativ, aproape 50%, considera ca, in cazul in care au astfel de dureri, este mai bine sa nu faca interpretari personale si sa apeleze la un medic. Nu se intampla insa acest lucru daca durerile sunt trecatoare.

Printre durerile ignorate de romani se numara si cele dentare. Mai mult de jumatate se trateaza singuri si nu merg la dentist de la primele simptome stomatologice.

Medicul Marinela Stanculete a afirmat intr-o conferinta de presa cu prilejul prezentarii studiului, ca o persoana adulta cu varsta intre 18 si 49 de ani trebuie sa mearga la medic de facto o data pe an fara sa sufere de nimic, insa daca are simptome trebuie sa ajunga la doctor.

“Daca omul este in varsta, se stie cardiac, diabetic, cu insuficienta renala, dupa o boala cronica progresiva, este o greseala sa amane sa mearga la medic chiar daca a mai avut febra si altadata. Orice fel de simptom pe care nu l-am avut nu trebuie sa ne indemne sa cautam pe google, trebuie sa ne indemne mai degraba sa mergem la medic. Daca insa este o raceala si o putem diagnostica singuri, ne automedicam timp de una – doua zile. Daca evolutia este favorabila, nu facem nimic altceva, daca nu este favorabila mergem la medic. (…) Exista bolile care au un debut brusc, spectaculos – este preferabil sa mergem la medic. Daca insa un simptom sau orice simptom se instaleaza lent, progresiv, se asociaza unul dupa altul, nu inseamna ca avem ceva usor, dar un simptom care persista sau care revine, cu atat mai mult daca revine in circumstante reproductive, de exemplu ne doare in piept la efort, doar la efort, asta trebuie sa ne duca la medic. Exista si foarte multe simptome care nu au in spatele lor o boala sau inceputul unei boli’, a explicat medicul, potrivit Agerpres.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 8 EMC:

Terapia durerii cronice

Conform acesteia, riscurile automedicatiei sunt in primul rand de intarziere a diagnosticului corect si apoi de ‘lasare deschisa a portii’ pentru instalarea complicatiilor unei boli care nu este diagnosticata la timp si care este influentata de efectele adverse ale medicatiei impropriu administrate sau in interactiune cu alte medicamente pe care le are un pacient in tratamentul bolilor sale cronice.

Autor: Anca Rusen

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: