Studiu despre asteptarile salariatilor din sanatate
Studiu despre asteptarile salariatilor din sanatate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-despre-asteptarile-salariatilor-din-sanatate/
In perioada martie-iunie 2012, in cadrul proiectului „Fii calificat pe piata muncii! Cresterea nivelului de calificare a angajatilor din sanatate si asistenta sociala din Regiunea Sud-Est”, a fost realizat un studiu privind privind nevoile specifice de consiliere si orientare profesionala ale salariatilor din sanatate.
Derulat sub egida Centrului de Dezvoltare si Cercetare Sociala Solidaritatea, studiul a cuprins fosti angajati si angajatori din sistemul privat si de stat din zona de Sud-Est a Romaniei si anume: judetele Braila, Galati, Buzau, Vrancea, Tulcea si Constanta.
Rezultatele studiului
In ordinea importantei indicata de participantii la studiu, ierarhia indicatorilor calitatii vietii profesionale este urmatoarea:
- Conditiile umane de lucru (66%)
- Reusitele profesionale personale (cca. 64%)
- Aprecierea din partea pacientilor (63%)
- Posibilitatile de realizare profesionala (56,2%)
- Conditiile tehnice de lucru (52,8%)
- Salariul, primele (51,7%)
- Aprecierea din partea sefilor ierarhici (51,3%)
- Prestigiul social (48,8%)
- Aprecierea din partea colegilor (47,%)
- Programul de lucru (41,9%)
- Posibilitatile de avansare (39,8%)
Avand in vedere clasamentul de mai sus, s-a constatat ca mitul privind interesul predominant al salariatilor legat de salarii este demolat. Cu toate acestea, in continuare salariile detin primul loc in ordinea cauzelor care determina migratia personalului medical si in randul motivelor de insatisfactie a salariatilor.
De asemenea, constatam ca in ceea ce priveste motivele de nemultumire ale salariatilor se situeaza riscul de greseli profesionale la locul de munca, urmat de grija (redusa) de care se bucura salariatii unitatii si absenta unei evaluari sistematice urmata de promovare.
Totodata, studiul mai arata ca nu exista un sistem de motivare a salariatilor la nivelul angajatorilor, iar lipsa de personal creeaza o presiune considerabila in sensul scaderii calitatii si chiar cantitatii serviciilor medicale ce pot fi acordate pacientilor.
Recomandarile Centrului de Dezvoltare si Cercetare Sociala Solidaritatea
In urma studiului efectuat, se recomanda restructurarea sistemului de formare initiala si continua a salariatilor din sistemul sanitar precum si a sistemului de management a resurselor umane centrata pe urmatoarele dimensiuni:
- Organizarea riguroasa a fiecarei profesii pe sistemul competentelor (constituirea tabloului competentelor);
- Introducerea unor standarde minime de formare;
- Eliminarea formelor de pregatire redundante;
- Formalizarea transferului de experienta intre generatii;
- Dezvoltarea formarii profesionale continue in directia competentelor dobandite informal si constituirea sistemului de recunoastere institutionala a acestor competente;
- Introducerea unor instrumente obiective de evaluare a activitatii profesionale;
- Cresterea importantei evaluarii profesionale anuale;
- Crearea unei strategii de resurse umane la nivelul spitalelor si la nivelul intregului domeniu sanitar;
- Profesionalizarea serviciilor de resurse umane prin raportarea la standardele occidentale si introducerea unor metode moderne de management a resurselor umane din sanatate la nivelul unitatilor sanitare si a intregului sector.
Finantarea cursurilor de formare continua si de specializare, inclusiv prin cresterea ponderii fondurilor structurale in domeniu.
Autor: Dorina Pirau
0 Comentarii