Studiu: insomniile cresc riscul bolilor de inima
Studiu: insomniile cresc riscul bolilor de inima
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-insomniile-cresc-riscul-bolilor-de-inima/
Persoanele care se confrunta constant cu insomnii sunt cu 353% mai expuse aparitiei insuficientelor cardiace, in comparatie cu persoanele al caror program de somn este echilibrat si ordonat. Concluzia face parte dintr-un studiu realizat in Norvegia si publicat miercuri in revista “European Heart Journal”.
Rezultatul studiului a fost obtinut in urma analizei raspunsurilor unui chestionar asupra insomniei aplicat unui numar de 54.279 de persoane, cu varsta cuprinsa intre 20 si 89 de ani, cu ocazia desfasurarii unei anchete de sanatate in perioada 1995-1997, in Norvegia. In faza initiala a perioadei de observatie, niciunul dintre respondenti nu prezenta afectiuni cardiace, insa pana in 2008 – perioada in care cercetatorii au tinut sub observatie acest grup de studiu – au aparut 1412 de cazuri de insuficienta cardiaca.
Pentru a garanta acuratetea rezultatelor, cercetatorii au eliminat factorii cu potential de influenta: sexul, varsta, stare civila, educatia, hipertensiunea arteriala, colesterolul, activitatea profesionala, diabetul, fumatul, activitatea fizica, alcoolul, depresia, anxietatea etc. Dupa aceasta selectie, cercetatorii au observat ca problemele legate de calitatea somnului care determinau aparitia starilor de oboseala mai mult de o data pe saptamana erau direct relationate cu o crestere de 3-4 ori mai mare a riscului de insuficienta cardiaca. “Am constatat o corelatie intre riscurile de insuficienta cardiaca si prezenta recurenta a trei simptome majore ale insomniei: dificultatea zilnica de a adormi si de a continua somnul de noapte, precum si incapacitatea respondentilor de a se trezi in forma buna”, a afirmat unul dintre cercetatori, dr. Lars Laugsand.
Rezultatele studiului nu demonstreaza, insa ca tulburarile de somn se numara printre cauzele aparitiei bolilor de inima, ci arata ca insomnia creste sansele celor afectati de a se confrunta cu probleme cardiace.
“Nu stim daca insuficienta cardiaca este cu adevarat cauzata de insomnie. Chiar daca nu este asa, ea ar putea fi tratata acordand atentie igienei somnului pacientilor si prin apelul la terapii psihologice”, se mai specifica in studiu.
Sursa stire: Agerpres/Huffington Post
Autor: Agerpress
0 Comentarii