Studiu: Mutatiile virusului SARS-CoV-2 nu ii confera capacitatea de a se propaga mai rapid

26/11/2020
Studiu: Mutatiile virusului SARS-CoV-2 nu ii confera capacitatea de a se propaga mai rapid

Studiu: Mutatiile virusului SARS-CoV-2 nu ii confera capacitatea de a se propaga mai rapid

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-mutatiile-virusului-sars-cov-2-nu-ii-confera-capacitatea-de-a-se-propaga-mai-rapid/

Coronavirusul care cauzeaza Covid-19 sufera mutatii pe masura ce se raspandeste in intreaga lume, insa niciuna dintre aceste modificari documentate pana in prezent nu pare sa ii confere capacitatea de a se propaga mai rapid, concluzioneaza o cercetare efectuata in Marea Britanie, potrivit Reuters.

Intr-un studiu bazat pe un set global de date cu genomuri ale virusului prelevate de la 46.723 de persoane cu COVID-19 din 99 de tari, cercetatorii au identificat peste 12.700 de mutatii, sau modificari, ale virusului SARS-CoV-2, relateaza si Agerpres.

“Din fericire, am constatat ca niciuna dintre aceste mutatii nu determina COVID-19 sa se raspandeasca mai rapid”, a declarat Lucy van Dorp de la Institutul de Genetica al University College London (UCL), una dintre cercetatorii care au condus studiul.

Ea a adaugat, totusi: “Trebuie sa ramanem vigilenti si sa continuam monitorizarea noilor mutatii, in special pe masura ce vaccinurile sunt introduse”.

Majoritatea mutatiilor sunt neutre, insa unele pot fi fie avantajoase, fie daunatoare virusului, iar altele pot reduce eficacitatea vaccinurilor impotriva lor. In cazurile in care virusurile sufera astfel de mutatii, vaccinurile trebuie adaptate in mod regulat pentru a-si atinge tinta, mai relateaza sursele citate.

Continut educational:

Francois Balloux, profesor la UCL care a colaborat la acest studiu, a declarat ca, potrivit constatarilor, astfel de modificari nu reprezinta, deocamdata, o amenintare la adresa eficacitatii vaccinului impotriva COVID-19, insa a atras atentia ca iminenta introducere a vaccinurilor ar putea exercita noi presiuni selective asupra virusului de a se modifica pentru a incerca sa fenteze sistemul imunitar uman.

“Stirile din tabara vaccinului sunt grozave”, a spus el. “Virusul ar putea dobandi in viitor mutatii de evitare a vaccinului, dar suntem increzatori ca vom fi capabili sa le semnalam cu promptitudine, ceea ce ar permite actualizarea la timp a vaccinurilor, in caz de necesitate”, a adaugat specialistul citat de Reuters si Agerpres.

Studiul privind mutatiile, ale carui constatari preliminare au fost anuntate initial in luna mai, inainte de tiparire si de a fi revizuite de alti oameni de stiinta, a fost publicat integral miercuri in jurnalul stiintific Nature Communications.

Etichete: mutatii coronavirus, mutatii covid-19, vaccin anti-covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: