Studiu: O proteina din celulele umane poate transforma tratamentul pentru cancerul de san
Studiu: O proteina din celulele umane poate transforma tratamentul pentru cancerul de san
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-o-proteina-din-celulele-umane-poate-transforma-tratamentul-pentru-cancerul-de-san/
O varianta a unei proteine care se regaseste in celulele organismului uman poate detine cheia transformarii tratamentului pentru cancerul de san, au anuntat oamenii de stiinta britanici, potrivit DPA/PA Media.
Expertii cred ca tintirea acestei variante – numita RAC1B – poate “spori considerabil” eficacitatea tratamentului, relateaza si Agerpres.
Cercetatori de la Universitatea din Manchester cred ca RAC1B ar detine un rol cheie in influentarea rezistentei celulelor canceroase la tratament.Totodata, ei au descoperit ca inexistenta acestei variante a proteinei poate preveni formarea tumorilor, acest lucru neavand efecte nocive asupra organelor.
“Pentru prima data, cercetarile noastre au demonstrat ca in lipsa RAC1B, celulele stem in cancer de san nu pot forma tumori si devin mai vulnerabile la chimioterapie, facand tratamentul si mai eficient. RAC1B nu este necesara pentru celulele sanatoase, asa ca tintirea RAC1B cu noi tratamente impotriva cancerului este putin probabil sa aiba efecte secundare severe “, a declarat dr. Ahmet Ucar, cercetator in domeniul cancerului de san la Universitatea din Manchester, potrivit surselor citate.
“Speram ca cercetari suplimentare vor ajuta la traducerea acestor constatari in terapii tintite pentru pacientii cu cancer de san”, a adaugat cercetatorul.
Pentru a demonstra acest lucru, oamenii de stiinta au transplantat celule canceroase din tumori mamare la soareci. Ei au descoperit ca in celulele carora le lipsea RAC1B nu se formasera tumori vizibile dupa 100 de zile.
“Este incantator faptul ca o varianta trecuta cu vederea anterior a unei proteine comune ar putea detine cheia transformarii modului in care tratam cancerul de san”, a declarat si dr. Simon Vincent, director de cercetare in cadrul Breast Cancer Now. Concluziile acestui studiului au fost publicate in jurnalul Oncogene.
Etichete: cancerul de san, tratament cancerul de san, tratament cancerul mamar
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii