Studiu privind asistenta primara in Romania
Studiu privind asistenta primara in Romania
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-privind-asistenta-primara-in-romania/
In cadrul Conferinței Naționale de Medicina Familiei(28- 31 martie 2012), Organizația Mondiala a Sanatatii – biroul din Romania a prezentat Raportul ”Evaluarea structurii si furnizarii asistentei primare in Romania – Un proiect pe bază de sondaj”.
Raportul ofera o perspectiva generala a punctelor tari si a punctelor slabe ale serviciilor de asistenta primara, precum si parerea specialistilor si a pacientilor.
Cum s-a realizat evaluarea
Evaluarea care a fost derulata in Romania in anul 2011 a fost facuta la scara nationala. Abordarea folosita de tip sondaj arata ca rezultatele obtinute se bazeaza pe comportamentele declarate ale medicilor de familie si ale pacientilor acestora.
In cadrul acestui studiu au fost evaluate politica guvernamentala, resursele umane, managementul calitatii, furnizarea de servicii, accesibilitatea asistentei medicale, coordonarea serviciilor medicale, continuitatea serviciilor medicale, aria de cuprindere a serviciilor medicale,asigurarea calitatii, precum si raspunsurile din chestionarele adresate medicilor de familie si pacientilor acestora.
Recomandari pe baza rezultatelor
In urma acestor evaluari politica de actiune recomandata este cea de a acorda prioritate asistentei primare, avand ca factor central medicina de familie. Totodata, trebuie imbunatatit rolul de prim-contact al medicului de familie cu pacientul printr-o monitorizare mai atenta a trimiterilor catre medicii specialisti si spitale.
De asemenea, este necesara dezvoltarea unei politici active in domeniul resurselor umane in sistemul de asistenta medicala primara, implicit dezvoltarea unui mecanism de planificare a nevoilor privind forta de munca.
Un alt lucru evidentiat de acest studiu este necesitatea acordarii unui rol mai independent al asistentilor din medicina primara, ceea ce in viitor ar putea extinde posibilitatile asistentei primare si prin urmare ar putea compensa un posibil numar redus de medici de familie.
Sistemele informatice din asistenta primara trebuie imbunatatite si utilizate mai bine,informatiile care pot fi colectate reprezentand o sursa valoroasa de date pentru politicile de sanatate care vizeaza in special medicina primara.
Educatia medicala continua reprezinta in continuare un element important in acordarea asistentei primare de calitate. Competentele ar trebui evaluate si integrate mai explicit in EMC. Totodata, este inca nevoie de o mai buna dezvoltare a ghidurilor clinice, sa fie actualizate si evaluate in mod constant respectarea acestora.
Constatari importante
Importanta cercetarii in asistenta primara si medicina de famailie trebuie constientizata, experienta altor tari aratand ca acele cabinete ale medicilor de familie implicate in activitatea de predare a medicinei de familie reprezinta locatii bune pentru cercetarea in domeniul serviciior de sanatate.
In ceea ce priveste furnizarea serviciilor, studiul a aratat ca asistenta primara pare sa fie fragmentata. Nu exista comunicare interdisciplinara, iar centrele de sanatate mutidisciplinare se situeaza in afara orizontului medicilor de familie. Se constata necesitatea promovarii unui profil cat mai cuprinzator al serviciilor furnizate de medicina de familie. Este evidenta necesitatea dezvoltarii unui program de asistenta primara in afara orelor de program furnizat de medicina de familie si coordonat cu serviciile de urgenta si cu spitalele.
Implementarea rezultatelor studiului
Este evident ca aceste evaluari si masuratori ale performantei joaca un rol important din ce in ce mai mare in reformele de sanatate. Aceste informatii sunt necesare factorilor de decizie in vederea orientarii sistemului sanitar catre rezultate mai bune.avand in vedere ca toate modificarile demografice si epidemiologice necesita adaptarea sistemului sanitar la nevoile pacientilor.
Parteneri in proiect
Proiectul a fost lansat în Romania in 2009 şi implementat în 2010, in cadrul Acordului bienal de colaborare 2010-2011 incheiat intre Biroul Regional OMS pentru Europa si Ministerul Sanatatii din Romania, un acord care stabileste domeniile principale de activitate in care vor colabora cele doua parţi. Alţi parteneri implicaţi in proiect au fost Institutul Olandez de Cercetare in Servicii Sanitare (The Netherlands Institute for Health Services Research – NIVEL) – Centru de colaborare OMS pentru serviciile medicale primare, Centrul de Politici si Servicii de Sanatate (CPSS) din Romania, precum si alti factori, cum ar fi experti in politici nationale, manageri, educatori medicali, medici de familie si pacientii acestora.
Toate informatiile prezentate fac parte din Raportul ”Evaluarea structurii si furnizarii asistentei primare in Romania – Un proiect pe bază de sondaj”. Acesta poate fi accesat integral de pe www.euro.who.int
Autor: Dorina Pirau
0 Comentarii