Studiu privind impactul otitei medii asupra copiilor

25/06/2012

Studiu privind impactul otitei medii asupra copiilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-privind-impactul-otitei-medii-asupra-copiilor/

otita medie la copiiGlaxoSmith Kline cu sprijinul companiei de cercetare de piata ISRA Center a realizat un studiu privind otita medie, studiu care a aratat ca dupa pneumonie, otita medie este  una dintre bolile copilariei care ii ingrijoreaza cel mai mult pe parintii din Romania. Din pacate, mijloacele moderne de preventie a otitei medii la copii sunt foarte putin cunoscute.

Rezultatele acestui studiu sunt interesante atat pentru medicii specialisti ORL, cat si pentru medicii de familie, avand in vedere ca una dintre concluziile acestui studiu este necesitatea unei informari si comunicari mai bune  intre medici si parinti in vederea prevenirii otitei medii la copii. 

Studiul realizat in Romania face parte dintr-o serie de studii realizate de companie la nivel mondial, despre impactul pe care otita medie o are asupra copiilor, precum si repercusiunile acestei afectiuni asupra parintilor.

Studiul a fost realizat in 12 tari din Europa si Asia-Pacific, Mexic, Canada, Africa de Sud si Japonia, la care s-a adaugat si Romania si a intervievat atat parinti ai caror copii au suferit la un moment dat de otita medie, cat si parinti ai caror copii nu au trecut prin aceasta boala.

In Romania, studiul a fost realizat in noiembrie 2011 pe un esantion de 203 respondenti din Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca, mame cu copii care au avut otita, precum si mame ai caror copii nu au avut episoade de otita.

 
 Rezultatele studiului

Cea mai mare parte a mamelor intervievate a considerat durerea ca fiind cel mai grav aspect al acestei boli frecvent intalnita la copiii de pana in 3 ani, aceasta fiind urmata de febra si probleme cu somnul.

Un aspect important il reprezinta  si  impactul emotional asupra familiilor ai caror copii au avut otita. Pe de o parte, suferinta copilului produce un disconfort emotional puternic pentru intreaga familie , iar pe de alta parte, avand in vedere ca cel mic a trebuit sa lipseasca de la gradinita si parintii au fost  nevoiti sa-si ia ei insisi liber de la serviciu, apar consecintele absentei de la locul de munca, acestea conducand la  un castig financiar mai mic la nivel de familie sau  la folosirea unei parti a concediului anual.
 

La intrebarea “Ce metode de prevenire a infectiei cunoasteti?”, cea mai mare parte a mamelor ai caror copii au avut otita (63%) a raspuns in primul rand “Imi feresc copilul de frig”. Insa, in cazul mamelor ai caror copii au avut otita,  peste jumatate din mamele intervievate au declarat ca  iau in calcul imunizarea celui mic prin vaccinare,  acest lucru fiind privit ca o  optiune in vederea evitarii unui nou episod.

Potrivit  acestui studiu, doar  doua  din zece  mame si-au vaccinat copiii.

Studiul  arata ca printre motivele de a refuza vaccinarea se afla, in egala masura, convingerea acestora ca vaccinul „nu are efect” (29%) si “teama fata de reactiile adverse” (28%), urmata de afirmatia ca “mamele stiu si pot sa poarte de grija copiilor” (16%).

Pentru mamele care nu si-au vaccinat copilul impotriva otitei si indecise in privinta vaccinarii (28% dintre respondenti) motivele tin de faptul ca “nu au toate informatiile” (30%) sau pentru ca „nu stiu daca vaccinarea este cu adevarat eficienta” (26%).

Recomandarile specialistilor pentru prevenirea otitei medii la copii

“Medicii  recomanda intotdeauna parintilor pentru  a-si proteja copiii impotriva efectelor grave ale bolilor infectioase este sa ia masuri de prevenire a acestora. Sa-ti imbraci micutul cu haine potrivite temperaturii de afara este una dintre metodele de prevenire a otitei medii, dar cu siguranta nu este singura si cea mai eficienta solutie. Mai ales in cazul otitei medii, ce poate avea consecinte grave pentru copil, o metoda eficienta de protectie este imunizarea prin vaccinarea fata de infectiile pneumococice.

Vaccinarea ii asigura copilului o protectie crescuta impotriva acestei bacterii, extrem de raspandita in comunitatile de copii. Mai mult, daca unii copii de la cresa sau gradinita fac infectii respiratorii frecvente, inclusiv otita, riscul de infectie al celor nevaccinati creste substantial”, a precizat prof. univ. dr. Ioana Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Prof. Dr. Alfred Rusescu”.

Pentru a creste protectia impotriva bolilor pneumococice, in Romania este disponibila si  vaccinarea anti-pneumococ , cateva zeci de mii de copii fiind imunizati pana acum impotriva efectelor pneumococului. Din pacate, in Romania costul vaccinarii impotriva pneumococului este suportat  de catre parinti, in timp ce in tarile din vecinatatea Romaniei, – Bulgaria, Polonia sau Grecia – vaccinarea anti-pneumococ este inclusa in programele nationale.

Stastistici OMS

Conform  datelor furnizate de raportul epidemiologic al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), publicat in ianuarie 2012, introducerea vaccinarii impotriva infectiei cu pneumococ a dus la un declin al bolilor pneumococice invazive (pneumonie, meningita, bacteriemie) la copiii sub 5 ani, precum si cei de peste 5 ani, in toate centrele in care s-a desfasurat analiza.

Pentru meningita, cel mai grav sindrom al infectiei cu pneumococ a fost evident la 3-4 ani dupa introducerea vaccinarii ca numarul cazurilor de meningita determinata de tulpinile vaccinale si de cele non-vaccinale la copiii sub 5 ani a scazut. Totodata, a scazut cu aproximativ 75% si numarul cazurilor de meningita determinata de toate serotipurile la copiii cu varsta de peste 5 ani.

 

Stire realizata de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: