Studiu: Riscul de infectare cu SARS-CoV-2 prin atingerea suprafetelor este redus, dar nu neglijabil

05/02/2021
Studiu: Riscul de infectare cu SARS-CoV-2 prin atingerea suprafetelor este redus, dar nu neglijabil

Studiu: Riscul de infectare cu SARS-CoV-2 prin atingerea suprafetelor este redus, dar nu neglijabil

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-riscul-de-infectare-cu-sars-cov-2-prin-atingerea-suprafetelor-este-redus-dar-nu-neglijabil/

Doua studii, realizate de oameni de stiinta elvetieni si americani, au concluzionat ca riscul de infectare cu SARS-CoV-2 prin atingerea suprafetelor contaminate este foarte redus, insa nu neglijabil, informeaza agentiile Xinhua si EFE si Agerpres.

Intr-unul dintre studii, realizat in perioada aprilie-iunie 2020 in zona Boston, Massachusetts, cercetatorii au analizat 350 de esantioane prelevate de pe suprafete frecvent atinse in viata de zi cu zi, cum ar fi manerele usilor de la intrarea in sedii de companii, tastatura ATM-urilor (bancomate), pompe de benzina si butoanele semafoarelor.

Potrivit constatarilor, 29 dintre aceste suprafete (circa 8%) prezentau urme ale noului coronavirus, insa concentratiile virusului erau ”atat de reduse incat riscul de infectare prin atingerea unei suprafete contaminate a fost estimat a fi mai mic de 5 la 10.000”.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca suprafetele atinse frecvent joaca probabil un rol minim in transmiterea comunitara a virusului.

Totusi, oamenii de stiinta spun ca situatia ar putea fi diferita, iar riscul de transmitere prin atingerea butoanelor, a tastelor sau a manerelor ar putea deveni in unele situatii deloc neglijabil.

“Tinand cont de zecile de obiecte atinse in fiecare ora, riscul unei persoane de a se infecta va creste, desigur, daca o multime de oameni sunt purtatori ai virusului – desi riscul de transmitere prin alte cai ar creste, de asemenea, in special daca distantarea sociala nu este respectata, sau in spatii aglomerate”, a precizat Timothy Julian din cadrul departamentului de microbiologia mediului de la Eawag, potrivit surselor citate.

In cazul altor obiecte, precum mesele si vesela, pe suprafata lor ar putea fi prezente ”picaturi cu incarcaturi virale ridicate”, existand o probabilitate mai mare de infectare.

Astfel, precautia si adoptarea unor masuri de preventie, cum ar fi dezinfectarea mainilor, sunt in continuare necesare.

Etichete: atingere suprafete contaminate, risc covid suprafete, risc infectare sars-cov-2

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: