Studiu: scaderea hormonului somnului creste riscul de diabet

04/04/2013

Studiu: scaderea hormonului somnului creste riscul de diabet

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-scaderea-hormonului-somnului-creste-riscul-de-diabet/

poza probleme de sanatateUn nivel scazut de sinteza a hormonului somnului – melatonina – produs de glanda pineala poate determina cresterea riscului de aparitie a diabetului de tip 2. Este rezultatul unui studiu de specialitate publicat in cel mai recent numar al revistei Journal of the American Medical Association (JAMA).

“Este pentru prima oara cand constatam o legatura intre secretia nocturna de melatonina si riscul crescut de diabet de tipul 2”, subliniaza dr. Ciaran McMullan, cercetator la Brigham and Women’s Hospital din Boston, unul dintre autorii acestui studiu. Acest hormon este secretat in timpul somnului, iar in timpul noptii nivelul de secretie creste, fapt care face posibila reglarea ritmului circadian.  

Pentru realizarea studiului medicii au inclus 340 de femei afectate de diabet de tip 2, cu aceeasi varsta si de aceeasi rasa si alte 340 de femei cu aceleasi caracteristici, dar care nu sufereau de diabet. Pe parcursul studiului cercetatorii au observat ca in cazul femeilor bolnave de diabet nivelul de melatonina era mult mai scazut in timpul noptii, in comparatie cu participantele sanatoase. De asemenea, in cadrul studiului s-a mai observant ca sensibilitatea la insulina – hormon responsabil de controlul nivelului de glucoza din sange – era mai mare in cazul femeilor cu un nivel ridicat de melatonina.

Pentru confirmarea faptului ca nivelul scazut de melotonina favorizeaza aparitia diabetului, cercetatorii au luat in calcul si factori ce amplifica probabilitatea aparitiei diabetului, precum:

  • Mostenirea genetica
  • Stilul de viata
  • Regimul alimentar
  • Obezitatea
  • Sedentarismul
  • Durata somnului
  • Tabagismul

Studiul realizat de cercetatorii americani este important pentru cercetarile intreprinse asupra examinarii efectelor pe care secretia de melatonina le are asupra organismului, dar si pentru stabilirea rolului pe care acest hormon il are asupra metabolismului glucozei si asupra incidentei riscului de diabet.

 

Sursa stire: Agerpres/AFP

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: