Studiu: Sistemul de sanatate din Romania se axeaza pe vindecare, nu pe preventie
Studiu: Sistemul de sanatate din Romania se axeaza pe vindecare, nu pe preventie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-sistemul-de-sanatate-din-romania-se-axeaza-pe-vindecare-nu-pe-preventie/
Sistemul de sanatate din Romania se axeaza in principal pe componenta de vindecare, in loc sa aloce o importanta sporita preventiei, arata studiul “Impactul economic al segmentului de sanatate privat din Romania”, realizat de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private.
Studiul evidentiaza ca, in 2020, ponderea serviciilor curative si de recuperare care presupun internare in spital a fost de 45,7% si doar 11,2% au fost cheltuieli destinate serviciilor curative si de recuperare ambulatorii, relateaza Agerpres.
Potrivit cercetarii, Romania este printre tarile europene cu cea mai scazuta pondere a cheltuielilor de sanatate in PIB, sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de sanatate “fiind in pericol”.
O alta concluzie a studiului evidentiaza ca segmentul privat finanteaza in proportie de aproximativ 20% sistemul de sanatate prin intermediul platilor directe ale populatiei pentru serviciile medicale, dar si prin abonamentele medicale sau asigurarile voluntare.
In 2020, plata serviciilor private de sanatate – excluzand activitatile de asistenta stomatologica – a inregistrat o crestere de aproximativ 95% comparativ cu anul 2015. Valoarea totala a cifrei de afaceri a companiilor cu capital privat care furnizeaza servicii de sanatate a fost de 2,6 miliarde de euro in 2020, ceea ce inseamna 0,7% din cifra de afaceri generata la nivel national. In acelasi an, 2020, piata de servicii stomatologice a generat o cifra de afaceri de 448 milioane de euro.
Studiul mai releva ca Romania se confrunta cu o lipsa majora de cadre medicale pe fondul emigrarii in alte tari a profesionistilor, cresterea nivelului salarial in 2018 reducand acest fenomen.
Etichete: sistemul de sanatate din romania, vindecare, preventie
Autor: Adriana Pavel
2 Comentarii
În Prevenție ,consultările periodice la nivelul cabinetelor medicilor de familie,medicilor specialiști, inclusiv cele dedicate monitorizării gravidelor copiilor,c deosebire sgari și preșcolari,se presupune a fi fost incluse!
Un articol foarte bun dar trebuie menționat că majoritatea abonamentelor private de sănătate sunt efectuate în baza contractelor de servicii de Medicina muncii. Toate clinicile private oferă abonamente de “prevenție” în alte specialități pentru a crește valoare abonamentului pe cap de angajat.