Studiu: Somnul insuficient creste apetitul

13/03/2013

Studiu: Somnul insuficient creste apetitul

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-somnul-insuficient-creste-apetitul/

poza alimentatie fast foodUn experiment desfasurat de catre o echipa de cercetatori de la Universitatea Colorado din Boulder a relevat faptul ca persoanele care nu dorm suficient sunt mult mai expuse ingrasarii, deoarece manifesta o pofta de mancare crescuta.

Studiul cercetatorilor americani vine in continuarea rezultatelor altor cercetari care au aratat ca lipsa somnului determina cresterea in greutate, dar care nu explicasera clar efectele acestei conditii asupra metabolismului.

La experiment au participat 16 adolescenti de ambele sexe, cu o conditie de sanatate buna, care timp de doua saptamani au fost internati in spitalul universitar din Colorado. Consumul de energie al acestora a fost calculat prin masurarea cantitatilor de oxigen respirate si a celor de bioxid de carbon expirate.

In primele cinci zile ale experimentului 8 dintre adolescenti au dormit cinci ore pe noapte, in timp ce restul s-au odihnit 8-9 ore, dupa care grupele au fost inversate. In acest timp toti participantii au avut la dispozitie o gama de alimente vasta, printre care: fructe, iaurt, inghetata, chipsuri.

Adolescentii care au dormit doar 5 ore pe noapte au avut un consum de energie mai mare cu 5% in comparatie cu cei care au dormit 9 ore si au consumat cu 6% mai multe calorii. De asemenea, cercetatorii au mai observat ca adolescentii care au avut doar 5 ore de somn au manifestat un apetit mai mic la micul dejun si un apetit crescut la cina.

Explicatia autorilor consta in faptul ca persoanele care stau treze mai mult timp au nevoie de mai multa energie, ceea ce ii determina sa manance mai mult. In acest sens, conducatorul studiului, Kenneth Wright, director al Laboratorului pentru somn şi cronobiologie de la Universitatea Colorado, a precizat ca: “Somnul mai scurt nu este cel care duce in sine la castigul in greutate. Dar cand cineva nu doarme destul, are tendinta sa manance mai mult decat este nevoie, pentru a compensa”.

S-au observat diferente si in ceea ce priveste reactia organismului in functie de sexul participantilor. Concret, in contextul unui program de odihna normal doar barbatii au luat in greutate, in timp ce odata cu reducerea orelor de somn amandoua grupele s-au ingrasat cate un kilogram. 

 

Sursa stire: Agerpres/20minutes.ch

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: