Studiu: Vaccin contra colesterolului “rau” si a riscului de ateroscleroza

20/06/2017

Studiu: Vaccin contra colesterolului “rau” si a riscului de ateroscleroza

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-vaccin-contra-colesterolului-rau-si-a-riscului-de-ateroscleroza/

Un vaccin contra cresterii nivelului de colesterol “rau” si a riscului de ingustare a arterelor cauzat de ateroscleroza ar putea deveni disponibil.

Acest lucru ar putea fi posibil dupa ce oamenii de stiinta olandezi si austriaci au inregistrat rezultate promitatoare in testele de laborator efectuate pe soareci, informeaza MedicalXpress. Tratamentul urmeaza sa intre in prima faza de testare pe pacienti umani.

Studiul, publicat marti in “European Heart Journal”, demonstreaza in premiera ca este posibila imunizarea cu o molecula care determina producerea de anticorpi la soareci modificati genetic impotriva unei enzime numita PCSK9, ce impiedica eliminarea din sange a lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL, supranumit si colesterol “rau”), scrie Agerpres.

Persoanele care au niveluri ridicate de colesterol LDL, fie din cauze genetice, fie ca urmare a alimentatiei nesanatoase ori a stilului de viata necorespunzator, manifesta un risc mai mare de a dezvolta in mod prematur boli cardiovasculare.

Aceste afectiuni ale inimii si vaselor de sange, cauzate de ateroscleroza, au devenit principala cauza de imbolnavire si mortalitate in lume depasind ca frecventa infectiile.

In prezent, pentru scaderea nivelurilor de colesterol LDL sunt utilizate medicamente precum statinele, insa acestea trebuie administrate zilnic si, desi sunt bine tolerate de organism, pot cauza efecte adverse la unele persoane.
Potrivit noii cercetari, in cazul soarecilor care au primit o alimentatie bogata in grasimi pentru a se induce cresterea nivelului de colesterol LDL si aparitia aterosclerozei, vaccinul AT04A a redus cu 53% cantitatea de colesterol din sange si a micsorat cu 64% efectele negative produse asupra vaselor de sange, reducandu-se totodata markerii biologici ai inflamatiilor de la nivelul acestora cu 21-28%, in comparatie cu soarecii nevaccinati, se arata in cercetare, conform Agerpres.

In plus, anticorpii stimulati prin vaccin au fost functionali pe toata perioada studiului, iar concentratiile acestora au ramas ridicate pana la finalul cercetarii.

Dr. Günther Staffler, conducatorul serviciului de tehnologie de la AFFiRis, compania care a dezvoltat vaccinul AT04A, a declarat ca acesta “a reusit sa produca anticorpi care au tintit in mod specific enzima PCSK9 pe toata perioada studiului”.

“In cazul in care aceste descoperiri se vor aplica in mod favorabil si in cazul oamenilor, si tinand cont ca anticorpii produsi persista timp de cateva luni dupa vaccinare, am putea dezvolta o terapie de lunga durata care, dupa prima vaccinare, nu are nevoie decat de o reinnoire anuala. Acest lucru ar putea duce la un tratament eficient si mult mai convenabil pentru pacienti, dar si la un grad mai mare de tolerabilitate”, a explicat Staffler, conform surselor mentionate.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: