Subdiagnosticarea – principala problema legata de bolile cu transmitere sexuala

29/05/2013

Subdiagnosticarea – principala problema legata de bolile cu transmitere sexuala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/subdiagnosticarea-principala-problema-legata-de-bolile-cu-transmitere-sexuala/

poza boli cu transmitere sexualaInfectiile cu transmitere sexuala trebuie atent monitorizate la nivel mondial, deoarece principala cauza pentru care acestea reprezinta inca o problema de sanatate publica este faptul ca sunt subdiagnosticate, a avertizat dr. Victor Olsavszky, reprezentant al Organizatiei Monidale a Sanatatii in Romania, in cadrul dezbaterii tematice ”Solutii pentru imbunatatirea sanatatii sexuale a populatiei.”

Conform declaratiilor reprezentantului Organizatiei Mondiale a Sanatatii, metodele prin care sunt prevenite in prezent bolile cu transmitere sexuala sunt insuficiente, mai ales in cazul grupelor aflate la risc. Conform oficialului, in cazul acestor persoane trebuie aplicata o terapie profilactica, bazata pe tratament preventiv, dar si asistenta primara pentru depistarea, ingrijirea si monitorizarea bolnavilor cu boli cu transmitere sexuala.

Bolile cu transmitere sexuala – o problema de sanatate publica

 

Vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie, dr. Daniela Pitigoi, a subliniat faptul ca “infecctiile cu transmitere sexuala constituie o problema de sanatate publica si in Europa”. Pe langa aceste BTS-urile clasice exista si alte tipuri de infectii cu consecinte grave asupra sanatatii persoanelor bolnave.

De exemplu, infectia cu Chlamydia, una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala, care afecteaza indeosebi femeile cu varsta intre 15-24 de ani, poate afecta ireversibil fertilitatea acestora. In Romania sunt raportate intr-un an doar 100 de cazuri de persoane infectate cu Chlamydia insa, conform specialistilor, aceasta nu este un numar real, ci este vorba despre o subraportare.

Pe locul al doilea se situeaza infectia cu Gonoreea, infectie cu transmitere sexuala intalnita mai ales la barbati. Infectia cu Gonoreea determina atat complicatii la nivelul organelor genitale, cat si rezistenta la antibiotice, iar in urma schimbarii comportamentelor sexuale, gonoreea este responsabila si de aparitia gonoreei faringiene.

Aceste doua boli cu transmitere sexuala nu sunt singurele astfel de infectii subraportate, motiv pentru care este necesara stabilirea unei strategii de preventie in acest sens, dupa cum a precizat conf. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii de Microbiologie.

Orele de educatie pentru sanatate – obligatorii in scoli

 

In aceeasi ordine de idei, dr. Mioara Predescu, coordonator al Centrului HIV/SIDA din cadrul Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals”a subliniat rolul major pe care organizatiile nonguvernamentale il au in strategia de prevenire a bolilor cu transmitere sexuala, mai ales in comunitatile predispuse acestui risc.

La fel de necesara este si atentia acordata programelor nationale de educatie pentru sanatate desfasurate in scoli si chiar transformarea acestora in ore de educatie obligatorii, a mai adaugat medicul. Iar pentru o eficienta crescuta a campaniilor de informare si educatie sexuala, raspandirea acestora in mediul online si pe site-urile de socializare reprezinta, de asemenea, o tactica ce trebuie luata in considerare.

Reprezentantul Accept Romania, Florin Buhuceanu, a evidentiat problema discriminarii cu care se confrunta minoritatile sexuale din Romania in ceea ce priveste accesul la servicii de sanatate. In acest sens el a insistat ca Ministerele din Educatie si Sanatate sa incheie un acord pentru desfasurarea de cursuri de educatie sexuala in scoli

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: