Supraalimentarea poate cauza tulburari de memorie la seniori
Supraalimentarea poate cauza tulburari de memorie la seniori
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/supraalimentarea-poate-cauza-tulburari-de-memorie-la-seniori/
Noi studii privind imbatranirea, de la clinica Mayo, sugereaza ca exista o legatura directa intre consumul de calorii (situat zilnic intre 2100 si 6000 de calorii) si dublarea riscului pentru tulburarile de memorie la adultii de peste 70 de ani.
“Am observat o relatie directa si proportionala intre cantitatea de calorii consumata zilnic si gravitatea tulburarilor – cu cat numarul de calorii e mai mare cu atat riscul este mai mare!” afirma autorul studiului, Yonas Geda, de la clinica Mayo din Scottsdale, Arizona. ”Deocamdata aceste date trebuie considerate preliminare, pana cand vor fi confirmate si de alte studii” a subliniat autorul. „Insa exista si multe alte motive medicale pentru a indemna la un consum moderat de calorii”. Studiul a fost dat publicitatii pe 12 februarie la intalnirea anuala a Academiei Americane de Neurologie.
Alte studii anterioare au asociat o legatura intre diversele moduri de alimentare si tulburarile de memorie. Astfel cercetatori de la Universitatea Columbia din New York au asociat o dieta sanatoasa mediteraneeana cu un risc redus pentru pierderile cognitive si cu o rata redusa de conversie a tulburarilor cognitive spre boala Alzheimer.
Studiul dr. Geda si al colegii sai nu a descris si motivul corelarii intre alimentatia excesiva si cresterea riscului pentru tulburarile cognitive. Studiul a folosit o populatie cohorta din Olmsted County, Minnesota. Analiza a implicat 1233 persoane intre 70 si 89 de ani din care 1070 erau fara tulburari cognitive si 163 aveau moderate tulburari cognitive. Toti participantii au raportat consumul caloric din anul precedent studiului pe baza unui chestionar si au fost impartiti dupa prelucrarea datelor in trei grupe:
- Intre 600 si 1526 kilocalorii consumate zilnic
- Intre 1526 si 2142,5 kilocalorii consumate zilnic
- Intre 2142,5 si 6000 kilocalorii consumate zilnic.
Comparativ cu grupul de referinta, pentru cei aflati in grupul mijlociu nu a existat o crestere semnificativa statistic a riscului insa pentru cei care au consumat peste 2142 de kilocalorii/zi a existat o dublare a riscului pentru tulburari cognitive, semnificativa statistic. Mai mult, exista si un pattern de raspuns la cantitate crescuta de calorii, de asemenea semnificativ statistic.
Rezultatele au fost ajustate pentru sex, varsta, depresie, educatie, genotip pentru apolipoproteina E, AVC, boli cardiovasculare, diabet si IMC.
Comentand asupra studiului , Gary W. Small, MD, de la David Geffen School of Medicine, University of California, Los Angeles, a spus: “Aceste noi descoperiri sunt consistente cu studiile anterioare ce indica importanta dietei in protejarea sanatatii creierului. Stim ca dieta si exercitiile fizice – doua strategii cheie in preventia bolii Alzheimer – deasemenea previn diabetul (asociat cu un probabilitate crescuta de a dezvolta dementa de tip Alzheimer)”. Dr. Small, care este si director al Centrului de Longevitate din Universitate, a conchis “Stilul de viata sanatos nu ne protejeaza doar creierul ci si restul corpului, pe masura ce imbatranim”.
Autor: Adrian Grom
0 Comentarii