SUUB a demarat o campanie de incurajare a vaccinarii impotriva HPV
SUUB a demarat o campanie de incurajare a vaccinarii impotriva HPV
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/suub-a-demarat-o-campanie-de-incurajare-a-vaccinarii-impotriva-hpv/
In Romania, in fiecare zi, 9 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin si 6 femei mor din aceasta cauza. Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) a demarat o campanie de incurajare a vaccinarii impotriva HPV, precizeaza unitatea medicala intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, tara noastra are cea mai mare incidenta a cancerului de col uterin din UE si cea mai mare mortalitate din UE. Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infectia cu virusul papiloma uman (HPV).
Cancerul de col uterin este o afectiune care poate fi prevenita prin vaccinare si screening si poate fi vindecata daca este depistata la timp si tratata corespunzator.
Cu ocazia Lunii Martisorului si a Zilei Internationale a Femeii, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti a demarat Campania “Alege sa previi cancerul! Vaccineaza-te Anti-HPV! “.
Pacientele se pot prezenta la spital cu bilet de trimitere de la medicul de familie catre medicul ginecolog din Ambulatoriul S.U.U.B, unde pot fi consultate si vor beneficia de o reteta pentru vaccin impotriva HPV (femeile cu varste intre 19 si 45 de ani au vaccinare anti-HPV in regim compensat 50%).
Pe baza retetei, pacienta isi va putea procura vaccinul cu care apoi se prezinta la cabinetul de vaccinare din Ambulatoriul S.U.U.B, i se administreaza doza si este introdusa in Registrul Electronic National de Vaccinari (RENV).
“In luna martie am decis sa venim in sprijinul acelora care vor sa se vaccineze anti-HPV si sa le oferim posibilitatea sa fie consultate si vaccinate in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. In aceasta campanie sunt implicati atat medici ginecologi, cat si specialisti in dermatovenerologie si infectionisti, pentru ca punem pacientii nostri pe primul loc si impreuna luptam impotriva cancerului!”, a declarat Prof. Univ. Dr. Catalin Cirstoiu, managerul S.U.U.B.
“Vaccinare anti- HPV confera un grad ridicat de protectie impotriva leziunilor precanceroase de col uterin, cancerului de col uterin si poate oferi protectie si fata de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal si penian. Cancerul de col uterin este o afectiune care poate fi prevenita prin screening si vaccinare si poate fi vindecata daca este depistata la timp si tratata corespunzator. Noi, medicii ginecologi am tratat cazuri grave si foarte grave, am avut si paciente foarte tinere cu diagnostic cancer de col uterin carora le-am salvat viata, insa foarte importanta este preventia si vrem, ca de Martisor, sa le readucem aminte doamnelor si domnisoarelor ca sanatatea este mai presus decat orice: mama sanatosa, copil sanatos, familie sanatoasa.”, a transmis si Prof. Univ. Dr. Monica Mihaela Cirstoiu, sef Clinica Obstetrica-Ginecologie din cadrul SUUB, conform comunicatului.
Cancerul de col uterin este determinat in aproximativ 85% din cazuri de 2 serotipuri HPV inalt oncogene. Sunt recomandate: efectuarea periodica a testelor Babes-Papanicolau, incepand cu varsta de 21 de ani, testare HPV, cotestarea si vaccinarea anti HPV.
“Infectia HPV reprezinta una dintre cele mai frecvente infectii cu transmitere sexuala. Este important de retinut ca anumite genotipuri oncogene de HPV pot evolua latent si pot conduce in timp la aparitia cancerului. Vaccinarea nu asigura regresia leziunilor deja instalate, dar previne infectia cu noi genotipuri oncogene cuprinse in vaccin. In plus, vaccinul confera o protectie adecvata si in cazul pacientelor cu varste intre 19-45 de ani, astfel incat speram ca prin Campania demarata sa acordam atat posibilitatea vaccinarii, cat si oportunitate unui screening ginecologic”, precizeaza si Diana Iacob, medic specialist in boli infectioase.
Vaccinarea anti-HPV este gratuita pentru fete si baieti cu varste intre 11 si <19 ani. Femeile cu varste intre 19 si 45 de ani pot beneficia de vaccinare anti-HPV in regim compensat 50%.
In perioada 2019-2023, la S.U.U.B. au fost 371 cazuri de cancer de col diagnosticate, media de varsta a pacientelor fiind de 53 ani. Cea mai tanara pacienta a avut 21 de ani. 10% dintre cazurile de la SUUB au fost cazuri terminale cu hemoragie excesiva pe cale vaginala, amenintatoare de viata, manageriate prin embolizare vasculara in scop hemostatic.
Etichete: vaccinarea impotriva HPV, cancerul de col uterin, preventie cancer de col uterin
Autor: Adriana Pavel
1 Comentarii
Sint absolut de acord, sint repatriatä dupä 32 ani de Germania, eu vaccinam aproape zilnic la cabinet avind dozele utile permanent in frigider. Am väzut in decursul anilor femei murind de cancer col uterin pe vremea cind nu exista vaccin. Tärile scandinave, Australia au vaccinat și vaccineazä pinä la 97% din populație, aceste täri nu vor mai avea problemele legate de HPV in a doua generație. Bravo lor! Ro. este locul 1 in Europa incidența cancer de col uterin, nu existä profilaxie, control de rutinä anual la ginecolog, trist! Obsolet de unde vin eu: conizare cu bisturiul, metode de tratament minimal invaziv( Ex: LEEP) nu existä decit la Dr. C.T. la Cluj și un coleg la București. Este mult de lucru in Ro.! Am colegi, prieteni din copilärie și actuali colegi de breaslä care incä sint împotriva vaccinärii contra inf. cu HPV! Vä doresc multä sänätate!