Tehnologie revolutionara de evaluare a pacientilor in timpul anasteziei sau somnului

10/09/2024
Tehnologie revolutionara de evaluare a pacientilor in timpul anasteziei sau somnului

Tehnologie revolutionara de evaluare a pacientilor in timpul anasteziei sau somnului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tehnologie-revolutionara-privind-evaluarea-pacientilor-in-timpul-anasteziei-sau-somnului/

O noua tehnologie creata de cercetatori israelieni are potentialul de a imbunatati modul in care medicii evalueaza pacientii sub anestezie, in timpul somnului sau la terapie intensiva, transmite agentia TPS.

Aceasta tehnologie noninvaziva le permite medicilor sa monitorizeze miscarea ochilor si nivelul de dilatare al pupilelor pacientilor chiar si cand acestia au ochii inchisi, oferind promisiunea de a imbunatati raspunsul clinic pentru pacientii aflati in conditii de coma, indusa sau nu, somn etc, relateaza si Agerpres.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Tel Aviv, coordonata de studentul doctoral Omer Ben Barak-Dror si supervizata de prof. Yuval Nir si de prof. Israel Ganot, a demonstrat ca schimbarile dimensiunii pupilelor si directiei privirii pot fi monitorizate fara ca pacientul sa aiba ochii deschisi. Concluziile lor au fost publicate recent in jurnalul Communications Medicine.

Potrivit surselor citate, noua tehnologie foloseste imagistica SWIR (short-wave infrared – infrarosu pe unde scurte n.r) combinata cu algoritmi de invatare, permitandu-le medicilor sa urmareasca reflexul fotopupilar (PLR) chiar daca se produce in spatele pleoapelor inchise.

PLR se refera la modul in care pupilele se contracta in raspuns la un fascicol luminos si apoi revin la dimensiunea normala.

Cercetatorii au desfasurat experimente care au demonstrat ca sistemul lor poate monitoriza cu precizie acest reflex chiar daca ochii pacientului sunt inchisi.

“Metoda noastra poate urmari cu succes dinamica exacta a reflexului fotopupilar in conditii de ochi inchisi”, a declarat prof. Ganot, de la Departamentul de Inginerie Biomedicala al Universitatii. El a adaugat ca aceasta tehnologie poate chiar sa estimeze directia privirii pacientului, cu o acuratete remarcabila, oferind informatii suplimentare cu privire la starea sa cognitiva.

Cercetatorii israelieni au mai precizat ca aceasta tehnologie poate fi folosita pentru a monitoriza profunzimea sedarii in timpul unor interventii chirurgicale sau pentru identificarea constientei intraoperative, o stare rara dar traumatizanta in care pacientii isi redobandesc cunostinta in timp ce se afla sub anestezie dar nu pot vorbi sau sa se miste.

O alta potentiala utilizare a acestei tehnologii este in sectiile de terapie intensiva, unde pacientii sunt de multe ori inconstienti. In astfel de cazuri, monitorizarea dimensiunilor pupilei poate ajuta la identificarea semnelor durerii, ale unor atacuri cerebrale, convulsii, sau alte efecte neurologice care altfel ar putea trece neobservate.

Aceasta tehnologie ar putea sa se dovedeasca utila si in medicina somnului, oferind date cu privire la felurite stari sau afectiuni legate de somn si putand identifica in timp real producerea unor cosmaruri, mai transmit TPS si Agerpres.

Etichete: evaluare pacienti anestezie, evaluare pacienti terapie intensiva, evaluare pacienti in timpul somnului

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: