Testari pentru depistarea riscului de osteoporoza

30/10/2012

Testari pentru depistarea riscului de osteoporoza

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/testari-pentru-depistarea-riscului-de-osteoporoza/

In perioada 24 septembrie – 22 octombrie a.c s-a desfasurat   campania gratuita de testari pentru depistarea riscului de osteoporoza, campanie derulata prin platforma  „Impreuna pentru viata, sanatate prin cunoastere” si in parteneriat cu reteaua de farmacii Sensiblu.

In urma acestor testari a rezultat ca  peste 50% din totalul persoanelor participante au fost identificate cu modificari ale mineralizarii osoase  ceea ce reprezinta un  risc important pentru osteoporoza. La aceste testari au participat 2837 persoane, in farmaciile selectionate Sensiblu in capitala si alte 21 orase din tara, dupa cum urmeaza: Alexandria, Arad, Bacau, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Craiova, Deva, Galati, Giurgiu, Iasi, Medias, Mures, Oradea, Piatra Neamt, Pitesti, Sibiu, Slobozia, Targoviste şi Timisoara. „Rezultatele pe care le-am obtinut la finalul acestei campanii reprezinta un semnal de alarma in privinta evolutiei acestei boli si importantei diagnosticarii ei. Numarul mare de persoane care au raspuns invitatiei noastre de a participa la testare ne responsabilizeaza sa continuam demersul inceput alaturi de partenerii nostri si sa ajutam la ameliorarea starii de sanatate a pacientilor si astfel, la o imbunatatire a calitatii vietii in Romania”, spune Florentin Scarlat, Policy and Communication Director MSD Romania.

Osteoporoza este o boala a oaselor, fara simptome, care apare in special la femeile aflate la postmenopauza, este definita in principal printr-o densitate minerala redusa la nivel osos, care duce, in timp, la o porozitate crescuta a oaselor si, implicit, la risc crescut de fractura. Cea mai grava complicatie asociata acestei boli este fractura de sold, cu un impact puternic asupra calitatii vietii acestora.Numarul estimat de fracturi de sold in 2009, in Romania, era de 18.400. Majoritatea pacientilor cu osteoporoza nu beneficiaza de o abordare terapeutica adecvata.

Conform studiilor de specialitate, una din trei femei si unul din cinci barbati de peste 50 de ani sufera de o afectiune osteoporotica.Osteoporoza determina, in intreaga lume, peste 8,9 milioane de fracturi in fiecare an, ceea ce inseamna o fractura osteoporotica la fiecare 3 secunde. De asemenea,  osteoporoza afecteaza 200 de milioane de femei din intreaga lume. „Osteoporoza, afectiune scheletala sistemica in care pierderea de masa osoasa si deteriorarea microarhitecturii osului predispun la aparitia fracturilor, afecteaza atat populatia feminina in perioada menopauzei cat si populatia varstnica de peste 70 ani, soldandu-se cu cresterea morbiditatii si mortalitatii. Impactul important socio-economic impune astfel identificarea precoce a pacientilor la risc prin colaborarea medicului de familie cu cel specialist: endocrinolog, reumatolog, ortoped. Design-ul terapiilor antiosteoporotice actuale, aplicate individualizat, le face extrem de eficace in preventia fracturilor, atunci cand sunt aplicate la timp si corect, imbunatatind semnificativ calitatea vietii individului afectat”, a declarat dr. Anca Popescu, medic primar  endocrinolog, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

 

Articol realizat de Echipa de Redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: