Teste si tratamente pentru stoparea extinderii melanomului
Teste si tratamente pentru stoparea extinderii melanomului
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/teste-si-tratamente-pentru-stoparea-extinderii-melanomului/
Oamenii de stiinta au testat cu rezultate promitatoare o combinatie de tratamente pentru a impiedica melanomul sa se extinda in restul corpului.
Oamenii de stiinta din cadrul Melanoma Institute Australia au derulat doua studii internationale (unul bazat pe imunoterapie si celalalt pe terapii specifice) cu pacienti care sufereau de melanom in stadiul trei si tumoarea le-a fost indepartata chirurgical, relateaza AFP si Agerpres.
“Rezultatele acestor teste clinice sugereaza ca putem opri in mod cert maladia si s-o impiedicam sa se extinda, salvand vietile oamenilor”, scrie Georgina Long, directoare medicala a Melanoma Institute, in acest studiu publicat luni de New England Journal of Medicine.
Pana in prezent, pacientii in stadiul al 3-lea prezentau un risc crescut (intre 40 si 70%) de recidiva a bolii si de a muri din cauza ei.
“Obiectivul nostru final, acela ca melanomul sa devina o boala cronica in loc de o maladie mortala, este cu atat mai apropiat”, adauga Georgina Long.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un cancer diagnosticat din trei este un cancer al pielii. De altfel, numai in Australia melanomul provoaca moartea a 1.800 de oameni pe an, potrivit guvernului.
“Aceste rezultate vor schimba modul in care tratam pacientii, precum si calitatea vietii lor. Pana in prezent, pacientii care prezentau un melanom in stadiul al treilea si carora li s-au inlaturat tumorile prin operatii chirugicale erau pur si simplu condamnati sa astepte pentru a vedea daca cancerul va produce metastaze si se va extinde”, a mai spus cercetatoarea, conform surselor mentionate.
Oamenii de stiinta au desfasurat doua teste clinice timp de 12 luni. Unul dintre ele a asociat doua terapii specifice (cu dabrafenib si trametinib), dintre care una impiedica gena mutanta BRAF sa produca o proteina care stimuleaza dezvoltarea melanomului. Riscurile de revenire a cancerului au fost reduse de o maniera semnificativa.
Celalalt test s-a orientat asupra imunoterapiei (cu nivolumab si ipilimumab), care consta in stimularea sistemului imunitar pentru ca el sa vizeze si sa distruga celulele canceroase. Studiul a aratat ca riscurile de recidiva sunt reduse.
Concluziile studiului urmeaza sa fie prezentate in cadrul congresului anual al Societatii europene de oncologie medicala, care se reuneste in aceasta saptamana in Spania.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii