Tibichi: Suntem obligati sa ne gandim la extinderea principiului de contributivitate si la cresterea veniturilor

07/10/2016

Tibichi: Suntem obligati sa ne gandim la extinderea principiului de contributivitate si la cresterea veniturilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tibichi-suntem-obligati-sa-ne-gandim-la-extinderea-principiului-de-contributivitate-si-la-cresterea-veniturilor/

BANI-EUROPENI-SISTEM-IT-MEDICRadu Tibichi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), a precizat ca se ia in calcul extinderea principiului contributivitatii prin aportul bugetului de stat la constituirea fondului de sanatate pentru persoanele care nu contribuie la acest fond.

“Faptul ca participarea la constituirea fondului national de sanatate este obligatorie este un lucru benefic si consider ca ar trebui intarit. Insa inainte de a ne gandi la modul in care se cheltuiesc banii si la nevoile tot mai mari de finantare, trebuie sa ne gandim si la veniturile care trebuie sa acopere aceste nevoi, iar modul de constituire a fondului prin contributia de 10,7% – care inseamna a doua din coada a tarilor din Europa, suntem cu o contributie extrem de mica, cu o baza de calcul la fel de mica – nu ne acopera nevoia de cheltuieli. Tinand cont si de faptul ca contribuabilii sunt doar 8,5 milioane, doar 50% din numarul celor care beneficiaza, aceste cifre ne releva un tablou care nu ne ofera o perspectiva foarte buna in ceea ce priveste modul de constituire a fondului in anii urmatori. Atunci suntem obligati sa ne gandim la extinderea acestui principiu de contributivitate si la cresterea veniturilor in perioada urmatoare, prin aportul bugetului de stat la constituirea fondului, pentru persoanele care nu contribuie la fond”, a declarat Radu Tibichi, potrivit Agerpres.

Seful CNAS mai spune ca bugetul fondului national de sanatate in ultimii 17 ani a crescut de peste 6 ori, calculat in moneda europeana, si ca daca in 1999 in sistemul de asigurari se cheltuiau 980 milioane de euro, in momentul de fata se vorbeste de un buget de peste 6 miliarde de euro.

“Cifrele pe care le inregistram ne arata ca sistemul este intr-o evolutie, bugetul a crescut iar numarul de furnizari s-a dublat astfel ca vorbim de peste 28.000 de furnizari in relatie cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In ceea ce priveste numarul furnizorilor privati, acesta s-a triplat, iar in ultimii 5 ani spitalele private au ajuns de la 20, la 120 de spitale. Aceste cifre ne releva faptul ca suntem intr-o evolutie si in corespondenta ar trebui ca si cifrele alocate acestui sistem sa fie la randul lor in concordanta cu aceste evolutii’, a precizat presedintele CNAS, potrivit sursei mentionate.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: