Transcrierea retetelor electronice = pasarea responsabilitatii?
Transcrierea retetelor electronice = pasarea responsabilitatii?
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/transcrierea-retetelor-electronice-pasarea-responsabilitatii/
Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti (AMFB) si Patronatul Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov (PMFB) alaturi de Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP) au demarat o campanie de informare dedicata pacientilor. Necesitatea acestei campanii a aparut in uma numeroaselor solicitari din partea pacientilor de a transcrie pe retete compensate sau retete gratuite tratamentul eliberat din spitale sau ambulatorii de specialitate.
Dna Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, secretar al Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov a avut amabilitatea sa ne explice motivele care au condus la demararea acestei campanii.
Este important pentru noi ca promotori ai acestei campanii ca fiecare cetatean sa isi cunoasca drepturile privind eliberarea actelor medicale. Astfel, orice persoana care se interneaza, la iesirea din spital trebuie sa primeasca un bilet de externare, o scrisoare medicala , un concediu medical (daca este salariat sau somer), precum si o reteta gratuita sau compensata in functie de calitatea de asigurat a respectivei persoane, asa cum prevede legea.
Majoritatea covarsitoare a pacientilor primeste o reteta ca urmare a unei consultatii medicale. Reteta este finalizarea unui act medical si poarta responsabilitatea medicului, finalizata prin parafa. Pe de alta parte, pacientii asigurati, trebuie sa primeasca retete compensate si gratuite, conform legii, de la medicii care se gasesc in relatie contractuala cu casele de asigurari.
Cu toate acestea, de cativa ani ne confruntam cu nerespectarea acestui principiu de catre medicii din ambulatorii si spitale, astfel incat pacientii vin la medicii de familie, trimisi de medicii mentionati, pentru transcrierea retetelor, a recomandarilor pentru examene paraclinice, a concediilor de incapacitate temporara de munca (concedii medicale) pentru pacientii consultati, de exemplu, la camera de garda a spitalelor, desi acest lucru nu este posibil. In contractul-cadru se mentioneaza in mod expres faptul ca medicii de familie NU POT TRANSCRIE retete elaborate ca urmare a unui act medical efectuat de un al medic. Tot in contractul-cadru se mentioneaza obligativitatea fiecarul medic de a isi finalize propriul act medical si modalitatea de utilizare a scrisorii medicale. Scrisoarea medicala reglementeaza CONTINUAREA unui tratament pentru o boala cronica a pacientului, dupa prima reteta care se elibereaza OBLIGATORIU la externare, de catre Spitalul de unde pacientul a fost externat.
FM: In ce consta aceasta campanie?
Campania de informare se adreseaza atat spitalelor si ambulatoarelor de specialitate, cat si medicilor de familie si este sustinuta de CASMB si CAS Ilfov. Informarea expediata catre cele doua case de asigurari a constat in rugamintea noastra, a medicilor de familie, catre spitale si ambulatorii de a afisa drepturile pacientilor in ceea ce priveste eliberarea actelor medicale. Este important ca pacientul sa isi cunoasca drepturile, sa nu fie plimbat pe drumuri si sa nu se ajunga – cum se intampla de cele mai multe ori – la intreruperea tratamentului.
FM: Ce se intampla acum si cum ar trebui sa se intample?
Asa cum este stipulat in contractul-cadru, nu se poate transfera responsabilitatea medicului care face internarea catre medicul de familie. Din punct de vedere legal, lucrurile ar trebui sa se desfasoare astfel: pacientul care a fost internat vine la medicul de familie cu bilet de externare si scrisoare medicala. Dupa o boala, pacientul are nevoie de tratament pentru inca un numar de zile – exemplu: pacient cu pneumonie si aflat sub tratament antibiotic cand iese din spital dupa 10 zile trebuie sa isi continue medicatia inca patru zile, fara sa intrerupa ritmul prescris. Acesta trebuie sa primeasca, pe langa biletul de externare si scrisoarea medicala, reteta de la spital cu care trebuie sa se duca sa isi ia medicamentele din farmacie. Desigur ca primeste o reteta la externarea din spital, dar primeste o reteta simpla, dar pacientul are calitatea de asigurat si are niste drepturi. Daca, spitalul are implementata logistica in mod corect, elibereaza o reteta electronica gratuita sau compensata, dupa caz. In realitate, pacientii vin la medicul de familie dupa ce se programeaza ca sa aduca biletul de externare si scrisoarea medicala si ca sa le transcriem reteta dupa mult timp dupa ce schema de tratament s-a interupt. Deci, nu mai are niciun sens sa ii mai dai tratamentul dupa sapte zile de pauza cand a ajuns sa se programeze la medicul de familie.
FM: Care sunt motivele pentru care se intampla acest lucru?
De la 1 ianuarie a.c. toate institutiile medicale trebuiau sa fie pregatite sa implementeze reteta electronica, sa fie pregatite logistic pentru acest lucru. Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat.
Totodata, exista o serie de motive, eu le numesc mituri, care trebuie demolate si anume:
-nu am timp pentru ca nu vreau sa fac hartogarie, ci medicina
-sa se duca pacientul la medicul de familie ca oricum altceva nu stie sa faca decat sa scrie hartoage si sa transcrie retete
-este treaba lor sa faca asta, nu a noastra, ei au timp
-eu sunt medic, nu secretara, oricum numai medicii de familie scriu retete compensate si gratuite
In spatele acestor motive se ascunde, de fapt, incapacitatea tuturor funizorilor de a se organiza pentru o activitate care trebuie sa finalizeze actul medical, dar si necunoasterea cuprinsului specialitatii de medicina familiei. Medicii din spitale nu elibereaza retete compensate si concedii medicale pentru ca nu au avut la dispozitie de la administratia spitalelor bani din bugetul lor pentru tipizatele care se cumparau de la casa. La fel se intampla si cu concediile medicale. Conform legii in vigoare, pacientul care se duce la camera de garda trebuie sa primeasca toate actele medicale de acolo. Totusi, el vine de acolo cu un biletel, uneori semnat de un rezident care nu are drept de parafa si care ii si indica medicului de familie pasii pe care trebuie sa ii urmeze pacientul, uneori chiar si tratamentul pe care acesta ar trebui sa il urmeze.
FM: Este o batalie de lunga durata determinarea medicilor din spitale sa inceteze cu astfel de practici. Credeti ca aceasta campanie va determina pacientii sa indrazneasca sa atraga atentia medicilor din spitale ca trebuie sa le elibereze actele medicale conform legii in vigoare?
Medicul de familie are o relatie speciala cu pacientii, o relatie bazata pe o comunicare cu totul si cu totul speciala si cu ajutorul acestei campanii de informare incercam sa crestem nivelul de constientizare privind drepturile pe care acestia le au. In acest sens, am facut si acest parteneriat cu Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor tocmai ca impreuna sa facem lucrurile sa mearga si ca pacientii sa stie ca din spital ei trebuie sa plece cu actele medicale finalizate. Pacientul trebuie sa stie ca trebuie sa primeasca o reteta, documentele care arata ce analize i s-au facut pentru ca sunt datele lui medicale asupra carora are proprietate, un concediu medical daca este cazul si o scrisoare medicala care sa ii explice medicului de familie ce tratament a primit in spital. Toate acestea sunt reglementate in contractul-cadru si legislatia aferenta plus legislatia care reglementeaza eliberarea concediilor de incapacitate temporara de munca. Exista in legislatia amintita, mentiuni exprese inclusiv privind eliberarea de concedii medicale si retete compensate / gratuite de la nivelul camerelor de garda ale spitalelor, pentru un interval de maximum 5 zile. E important ca pacientii sa afle aceste lucruri, deoarece din spitale li se transmite constant mesajul ca acolo ei nu pot primi nimic si ca trebuie sa vina la noi. Ori este nelegal, neetic si evident nedeontologic sa fie transferata responsabilitatea actului medical pe o parafa a unui medic care nu a consultat pacientul respective si nici nu a decis in privinta conduitei.
FM: Credeti ca veti reusi sa ii convingeti pe medicii din spital sa renunte la pasarea retetelor compensate si a concediilor medicale catre medicul de familie?
Afisele expuse in ambulatorii si spitale alaturi de informatiile primite de la medicul de familie il constientizeaza pe pacient asupra drepturilor sale. Important este sa il determinam atat pe medicul din ambulatoriu cat si pe cel din spital ca este momentul sa finalizeze actul medical, iar pe managerul institutiei ca este momentul sa faca toti pasii necesari privind implementarea acestui sistem. In fond vorbim de respectarea unui cadru contractual reglementat prin legea, iar unde e lege, nu-i tocmeala.Trebuie sa intelegem, indiferent ca suntem medici de familie sau medici in spitale, ca legea trebuie respectata si ca sanatatea pacientului este mult mai importanta decat orgoliile profesionale sau comoditatea.
Nu stim daca vom reusi, important este ca incepem si vom continua sa ne informam pacientii. Daca si casele de asigurari fac efortul de a informa toti furnizorii de servicii medicale asupra obligativitatii respectarii contractelor, daca vom reusi sa sensibilizam media, daca vom respecta in primul rand noi contractul, ramane sa speram ca si colegii nostrii de alte specialitati vor face treptat acelasi lucru. Vom fi perseverenti, ca picatura chinezeasca.
Interviu realizat de Echipa de Redactie FormareMedicala.ro
Autor: Dorina Pirau
18 Comentarii
Bună ziua. Aș dori să vă întreb dacă există o lege care interzice medicului de familie să elibereze o rețetă cu anticoagulante soțului, atunci când soția lipsește din țară.De asemenea aș dori să știu de ce nu poate elibera aceeași rețetă pentru două luni ,chiar pacientului. Va mulțumesc.
Am fost internat cu stop cardio respirator.
La ieșire din spital nu mi. să eliberat scrisoare medicala dar nici rețetă compensată pe motiv că mai am o rețetă compensată in acessi lună dar pt.un alt diagnostic…astm bronșic..
Aveam sau nu dreptul la rețetă compensată?
Inca o întrebare….
O rețetă pe 3 luni la care am ridicat tratament pt prima lună…
In ce condiții își pierde valabilitatea?
Va mulțumesc,!
Buna ziua. Am facut investigatii la un cabinet medical individual cardiologie si am primit o scrisoare medicala pentru medicul de familie cu medicamentele necesare in urma evaluarii. Medicul de familie nu poate sa-mi elibereze reteta compensata pe motiv ca este de la cabinet particular. Care este vina pacientului care cotizeaza de 30 de ani la fondul de sanatate, care nu a beneficiat de niciun medicament compensat in toti acesti ani, si de nicio consultie gratuita la medic specialist pe baza trimiterii de la medicul de familie pentru ca nu au avut fonduri atunci cand am avut trimitere. Exista vreo rezolvare aa cestei situatii? Multumesc.
Daca pe scrisoarea medicala nu se specifica nr contractului cu casa de asigurari, atunci medicul de familie are dreptate. Daca medicul cardiolog avea contract cu casa, va putea elibera el insusi reteta, medicul dumneavoastra de familie NU ARE VOIE sa v-otranscrie ci doar sa o continue de luna urmatoare, daca e nevoie. Asa este structurata legislatia dupa care ne efectuam activitatea. Chestiunea cu fondurile limitate este valabila DOAR pentru analize si explorari, NU pentru consultatii la medici de alta specialitate. Aceasta este structura pachetului de baza pentru asigurati.
buna, mama primeste de la medicul de fam. un bilet catre specialist, acesta o consulta si scrie un bt.cu analize; i se recolteaza; med.de fam.i-a dat inainte reteta cu medicamentele pe care i le da in fiec.luna; intrebare: medicament pt. tiroida si un medicament pt. stomac,nu le poa te trece med de fam., pt. ca doar 15 med. ii poate prescrie, med. specialist poate sa ii prescrie aceste doua medicamente? spune ca nu poate;astept un raspuns; multumesc.
Medicul endocrinolog este obligat ca dupa incheierea connsultatiei sa prescrie in regim compensat sau gratuit, dupa caz, medicamentele pacientului. Medicul de familie nu are voie sa transcrie retete.
Bună ziua! Doresc sa știu, dacă pe baza analizelor, în lipsa prezentei pacientului, medicul de familie poate elibera o reteta compensata unui membru al familiei. Mulțumesc!
In mod normal nu, este nevoie sa consultati si clinic pacientul. De la 1 mai chiar nu veti putea, decat in prezenta cardului pacientului…
Buna seara!
Am fost internata la spital cu diagnosticul de tromboflebita profunda membru stang. Mentionez ca sunt insarcinata in luna a sasea. La iesirea din spital mi s-a eliberat reteta compensata cu 50% si mi s- a spus ca de la sectia de cardiologie unde am fost internata nu mi se poate da compensatie de 100% si ca pentru asta trebuie sa ma adresez medicului de familie. M-am prezentat la medicul de familie iar acesta mi- a spus ca tb sa merg la spital sa anulez prima reteta ca sa poata sa imi faca alta. Am fost si am anulat-o, iar cand am revenit la dr de familie acesta mi- a spus ca s- a informat si ca de fapt prima reteta se da din spital.Am revenit la sptal iar dr de acolo mi- a spus ca nu mai poate elibera alta reteta daca am anulat-o. Precizez ca reteta mea contine anticuagulant, cate 2 injectii pe zi, timp de 6 luni si daca nu era vorba de o suma asa de mare as fi renuntat la compensatie, dar in acest noment nu imu pwrmit financiar. Acum am renuntat la tratament si nu stiu ce sa fac. Va rog ajutati- ma. Oriunde ma interesez mi se da tot felul de informatii care se dovedesc a fi inutile si nesustinute legal. Va multumesc.
fiul meu a fost internat la Matei Bals cu hepatita tip A si la externare nici macar srisoare medicala nu i-a eliberat iar reteta nici atat ,ia spus sa-si cumpere medicatia pe care nu a mentionato nici in biletul de iesire din spital,dupa multe insistente a primit scrisoarea medicala dar reteta nu si medicul de familie a refuzat sa-i elibereze reteta.Concluzia este ca pacienti sunt pe post de “carne de tun” intre medicii de specialitate si medici de familie,noi platim aceste servicii si suntem batjocorit mai rau ca in triburile din Africa.Pe vremea comunismului sanepidul venea acasa la pacienti cu boli transmisibile(hepatit ETC) si faceau dezinsectii iar acum nici tratament pacientilor nu se acirda si mai avem tupeul sa sustinem ca traim int-o lume civilizata si blamam comunismul care a facut multe greseli dar au fost si multe lucruri bune.
Buna ziua,
Am inteles ca medicii din spitale si ambulatorii trebuie sa elibereze si prima reteta (compensata sau gratuita). Acest lucru este valabil si pentru medicii specialisti din cabinete particulare, sau ei elibereaza doar scrisoarea medicala?
Va multumesc pentru raspuns.
Cu respect,
Mircea
Conform egii acest lucru se intampla la furnizorii de servicii medicale aflate in contract cu casa de asigurari de sanatate. Daca nu au contract, nu pot elibera reteta electornica, bilete de trimitere la alte specialitati sau la servicii paraclinice, pentru ca toate acestea sunt incluse in contractul cu casa. Exceptie face certificatul de concediu medical, pentru care se face contract separat si e mult mai simplu…
Insa, in mod normal, in orice tara civilizata, medicii comunica intre ei printr-un document (sa ii zicem scrisoare medicala, sau fisa a pacientului sau un carnet de consultatii) in care scriu ce au observat la consultatie, ce au decis, ce recomandari fac in continuare…
Multumesc, dar revin cu situatie punctuala. Am fost consultat intr-un cabinet particular de reumatologie. Am primit doar scrisoare medicala cu indicarea tratamentului (medicatia) pentru urmatoarele 30 de zile, urmand sa revin la control. Medicul de familie poate elibera reteta compensata pe baza scrisorii medicale? (medicamentele costa in jur de 400 lei). Lasand la o parte aspectul de etica si deontologie, este vorba de vointa medicului de familie, sau i se interzice prin lege (contract cadru).
Cu respect,
Mircea
Medicul de familie NU poate transcrie o reteta care este rezultatul consultatiei si deciziei altui medic. Pentru aceasta situatie s-a imaginat scrisoarea medicala, necesara DACA pacientul are nevoie de o medicatie pe termen lung. Sa explic: Medicul care consulta pacientul elibereaza reteta electronica (evident daca este in contrect cu casa de asigurari) si emite o SM pentru ca medicul de familie sa scrie in continuarea retetei primite medicatia respectiva, precizand si durata ( de exemplu 4 luni). Daca medicul de alta specialitate NU are contract cu casa, atunci acest lucru nu este posibil, nu poate fi scris tratamentul compensat. Formularul de scrisoare este tipizat, publicat in legslatie si trebuie sa contina pe langa parafa si stampila SI numarul contractului cu casa de asigurari. Prin urmare este atat o problema de etica si deontologie (nu e normal sa iti asumi responsabilitatea pentru actul medical al altui medic prin parafa si stampila ta) cat di de legislatie (contractul cadru si normele prevad foarte clar aceasta situatie. Din pacate nici medicii si nici pacientii nu o cunosc foarte bine, lucru care duce deseori la conflicte. Mai mult, pana acum transcrierea retetei NU era sanctionata prin lege, incepand cu noul contract cadru acest lucru va fi prevazut, vor exista sanctiuni pentru nefinalizarea catului medical si pentru transcriere. Absolut to ce este considerat consultatie la cerere este exclus din contractul cu casa, deci NU se deconteaza.
Daca pe sscrisoarea medicala este bifat NU S-A ELIBERAT RETETA, sunteti acoperita sa puteti scrie reteta pacientului. Exceptie fac retetele care impun initierea tratamentului (de exemplu clexane…)
Ce se poate face mai departe daca sub un pretext sau altul nu se elibereaza reteta gratuita sau compensata de catre medicul curant din spital? Cui trebuie sa ne adresam?
La iesirea din spital trebuie sa mergetiu la medicul dumneavoastra de familie cu biletul de externare si alte documente pe care le-ati primit din spital (scrisoare, rezultate analize, concediu medical primit etc). Medicul de familie va viza concediul medical, va arhiva in fisa dumneavoastra documentele (fie electronic, prin scanare, fie copiile atasate in fisa de hartie) si va informa medicul de medicina muncii cu ocazia controlului periodic despre starea dumneavoastra. Nu aveti de ce sa mergeti la medicul de medicina muncii cu documentele de la spital.
Buna ziua,
Va rog sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare.
“La iesirea din spital am obligatia de a inmana Biletul de Iesire medicului de la medicina muncii care se ocupa de compania la care lucrez sau este suficienta Scrisoarea Medicala”?
Va multumesc in avans pentru raspunsul prompt.
Cu deosebit respect,
Radu