Tratament pentru reducerea declinului cognitiv la pacientii cu Alzheimer
Tratament pentru reducerea declinului cognitiv la pacientii cu Alzheimer
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tratament-pentru-reducerea-declinului-cognitiv-la-pacientii-cu-alzheimer/
Agentia britanica de reglementare in domeniul medicamentelor si al produselor de sanatate (MHRA) a aprobat un tratament indelung asteptat pentru reducerea declinului cognitiv la pacientii care sufera de Alzheimer, informeaza AFP si Agerpres.
Leqembi, al carui ingredient activ este denumit lecanemab, “este primul tratament impotriva maladiei Alzheimer a carui utilizare este autorizata in Marea Britanie si care prezinta o eficacitate dovedita in incetinirea progresiei bolii”, a subliniat MHRA intr-un comunicat.
In pofida deceniilor de cercetare, oamenii de stiinta nu au reusit pana acum sa realizeze o veritabila descoperire in lupta impotriva bolii Alzheimer, care afecteaza zeci de milioane de persoane la nivel global.
Leqembi, dezvoltat de laboratorul farmaceutic japonez Eisai in colaborare cu producatorul american Biogen, a fost autorizat in ianuarie 2023 in Statele Unite pentru pacientii care nu au ajuns intr-un stadiu avansat al bolii. Este, de asemenea, comercializat in Japonia si China.
Pe de alta parte, Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) s-a pronuntat in iulie impotriva punerii sale pe piata. Aceasta a subliniat “riscul de efecte secundare grave” cu “potentiale sangerari in creierul pacientilor”, mai relateaza sursele mentionate.
Agentia britanica subliniaza, la randul sau, ca riscul de sangerare este mai mare pentru o categorie de pacienti cu un profil genetic particular, reprezentand 15% din diagnostice. Medicamentul nu este aprobat pentru acesti pacienti.
Desi medicamentul este acum oficial aprobat, serviciul public de sanatate (NHS) a considerat intr-un aviz emis joi ca beneficiile sale sunt “prea mici pentru a justifica costurile mari”.
Acesta subliniaza ca tratamentul intarzie boala cu patru pana la sase luni, insa necesita, pe langa costul medicamentului, vizite la spital la fiecare 15 zile si un control riguros al efectelor secundare.
Tratamentul administrat intravenos o data la doua saptamani, permite, conform studiilor clinice, reducerea placilor amiloide.
Etichete: alzheimer, tratament alzheimer, reducerea declinului cognitiv
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii