Tratamentul corect al BPOC-ui stabil, dar si al exacerbarilor este necesar pentru prevenirea aparitiei evenimentelor cardiovasculare

20/04/2011

Tratamentul corect al BPOC-ui stabil, dar si al exacerbarilor este necesar pentru prevenirea aparitiei evenimentelor cardiovasculare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tratamentul-corect-al-bpoc-ui-stabil-dar-si-al-exacerbarilor-este-necesar-pentru-prevenirea-aparitiei-evenimentelor-cardiovasculare/

Este binecunoscut faptul ca pe parcursul evolutiei bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) pot avea loc exacerbari, in timpul carora se intensifica sindromul inflamator siatemic. Aparitia evenimentelor cardiovasculare este atribuita procesului inflamator sistemic, insa riscul aparitiei unor accidente cardiovasculare in perioada ce urmeaza dupa o exacerbare nu a fost niciodata studiata.

Potrivit unui studiu recent, realizat de cercetatorii din Marea Britanie, exacerbarile din BPOC sunt asociate cu cresterea riscului de producere a unui infarct miocardic (IM) sau a unui accident vascular cerebral (AVC).

Pana in 2020, BPOC-ul va fi a treia cauza de deces in lume. Se cunoaste deja faptul ca, pacientii diagnosticati cu BPOC sunt supusi unui risc crescut de producere a unor evenimente cardiovasculare acute, iar circa 30% dintre cazuri ei mor din cauza acestor boli cardiovasculare.

O parte dintre factorii de risc sunt comuni (de ex. fumatul), insa intensificarea sindromului inflamator sistemic poate fi un factor de risc aditional. Prin urmare, managementul BPOC trebuie sa includa strategii de reducere a acestui risc aditional.

Exacerbarile sunt evenimente importante in istoria BPOC, iar pacientii la care se produc des astfel de episoade au si o rata mai rapida de declin a functiei pulmonare. In plus, la acestia s-a observat si o deteriorare a calitatii vietii, o reducerea activitatii zilnice, o intensificare a procesului inflamator pulmonar si mortalitate crescuta.

Cele mai multe exacerbari ale BPOC sunt cauzate de infectii ale tractului respirator inferior care sunt asociate cu o crestere a markerilor inflamatori sistemici, precum fibrinogenul si interleukina-6. Nivelul ridicat al acestor markeri in circulatie a fost asociat direct sau indirect cu un risc crescut de formare a trombozei arteriale si de aparitie a unor evenimente cardiovasculare. In plus, studiile epidemiologice anterioare au relevat existenta unei legaturi intre infectiile respiratorii si aparitia evenimentelor cardiovasculare. Exista insa si posibilitatea ca aceasta asociere sa fie diferita la pacientii cu BPOC la care s-a semnalat deja o intensificare a procesului inflamator sistemic si la care infectiile respiratorii sunt obisnuite, reprezentand o cauza cunoscuta pentru morbiditate si mortalitate.

Medicii britanici au derulat un studiu recent pentru a evalua amploarea riscului de infarct miocardic acut si de accident vascular cerebral, precum si momentul aparitiei acestor evenimente cardiovasculare, dupa o exacerbare a BPOC. Cunoasterea acestor riscuri ofera informatii necesare pentru o prescriere adecvata a medicamentelor ce previn aparitia bolilor cardiovasculare nu doar dupa un episod de exacerbare, ci si incadrul BPOC-ului stabil.

Pentru realizarea acestui studiu, cercetatorii britanici au analizat, timp de doi ani,  informatiile provenite de la 25.857 de pacienti cu BPOC. Ei au identificat 524 de infarcte miocardice la 426 dintre pacienti si 633 de accidente vasculare cerebrale la 482 dintre participanti..

Rezultatele cercetarii indica faptul ca relatia dintre exacerbarea BPOC si aparitia infarctului miocardic poate fi explicata de factorii de risc comuni, precum fumatul, un statut socio-economic scazut etc., dar exista si posibilitatea ca procesul  inflamator sistemic sa ramana la un nivel ridicat chiar si dupa ce episodul de exacerbare a BPOC s-a incheiat, iar pacientul este stabil din punct de vedere clinic. Acesta este motivul pentru care, spun specialistii britanici, administrarea medicamentelor care sa previna aparitia evenimentelor cardiovasculare la pacientii cu BPOC este necesara si in perioadele in care boala este stabila.

Pe baza datelor furnizate de studiu, investigatorii sugereaza ca intensificarea procesului inflamator reprezinta o explicatie plauzibila pentru cresterea numarului de infarcte miocardice si accidente vasculare cerebrale ce apar dupa o exacerbare a BPOC. Cele mai multe cazuri de exacerbari au loc ca urmare a unei infectii a cailor respiratorii care poate avea origine virala sau bacteriana.

O alta posibila explicatie ar putea consta in faptul ca episoadele de exacerbare determina o productie crescuta de mucus si bronhoconstrictie, ceea ce duce la hipoxie alveolara, cresterea presiunii in artera pulmonara si la o “impovarare” a partii drepte a inimii.

In cadrul studiului s-au utilizat definitiile recunoscute atat pentru exacerbarile BPOC, cat si pentru IM si AVC. Ingrijorarea privind o potentiala confuzie intre simptomele unui infarct miocardic si cele ale unei exacerbari a BPOC a fost exclusa de catre specialistii englezi. Ei spun ca aceasta confuzie privind diagnosticul ar fi extrem de rara daca s-ar lua in calcul istoricul clinic al celor doua evenimente. Astfel, cantitatea crescuta de sputa purulenta, tusea si wheezing-ul sunt adesea prezente intr-un episod de exacerbare a BPOC si nu in cazul unui infarct, in timp ce durerea acuta, caracteristica acompaniaza in mod obisnuit un infarct miocardic, fiind rar asociata cu o exacerbare a BPOC. In afara de aceasta, diagnosticul de infarct miocardic poate fi confirmat in urma vizitei pacientului la spital. Rezultatele studiului au aratat ca exacerbarile din BPOC sunt associate cu un risc crescut de aparitie a IM si AVC, fata de perioadele stabile ale bolii, ceea ce are implicatii in managementul corect al acestei boli.

autor

1 Comentarii

  1. Vasile Gabriela says:

    As vrea sa stiu daca se poate trata BPOC.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: