Tratarea pacientii cu Covid-19 prin implicarea etapizata a spitalelor | Lista unitatilor sanitare care asigura asistenta medicala

08/04/2020
Tratarea pacientii cu Covid-19 prin implicarea etapizata a spitalelor | Lista unitatilor sanitare care asigura asistenta medicala

Tratarea pacientii cu Covid-19 prin implicarea etapizata a spitalelor | Lista unitatilor sanitare care asigura asistenta medicala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tratarea-pacientii-cu-covid-19-prin-implicarea-etapizata-a-spitalelor-lista-unitatilor-sanitare-care-asigura-asistenta-medicala/

Potrivit unui Ordin al ministrului Sanatatii publicat in Monitorul Oficial, asigurarea asistentei medicale pentru pacientii testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 se va realiza prin implicarea etapizata a spitalelor.

Documentul vizeaza aprobarea Planului de masuri pentru pregatirea spitalelor in contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a listei spitalelor care asigura asistenta medicala pacientilor testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 in faza I si in faza a II-a si a listei cu spitalele de suport pentru pacientii testati pozitiv sau suspecti cu noul coronavirus, relateaza Agerpres.

Potrivit ordinului, asigurarea asistentei medicale pentru pacientii testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 se va realiza prin implicarea etapizata a spitalelor.

In prima faza, pacientii pot fi izolati in spitalele de boli infectioase cu sectii de terapie intensiva, care sunt organizate tot pe model pavilionar. Scopul este prevenirea raspandirii infectiei cu COVID-19 si asigurarea accesului la tratament imediat in conditii de izolare considerand modelul pavilionar al infrastructurii spitalicesti.

In cazul in care pacientii confirmati COVID-19 necesita deplasare justificata in alte servicii medicale pentru investigatii medicale sau tratamente particulare (pacienti cu dializa, investigatii radiologice, interventii chirurgicale etc.), transportul se va realiza intr-un mod organizat si controlat (pacient protejat cu masca, manusi, pe circuit stabilit din timp, cu personal echipat complet conform ghidurilor in vigoare si respectarea riguroasa a regulilor de igiena, dezinfectia riguroasa a spatiilor dupa incheierea actului medical al pacientului cu COVID-19).

Spitalele de faza I sunt:

* Spitalul Clinic de Boli Infectioase Brasov

* Institutul National de Boli Infectioase ‘Prof. Dr. Matei Bals’ Bucuresti

* Spitalul Clinic de Boli Infectioase ‘Dr. Victor Babes’ Bucuresti

* Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca

* Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta

* Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie ‘Victor Babes’ Craiova

* Spitalul de Boli Infectioase Iasi

* Spitalul Judetean de Urgenta ‘Sfantul Ioan cel Nou’ Suceava

* Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie ‘Victor Babes’ Timisoara

Faza a doua se aplica atunci cand spitalele de boli infectioase sunt depasite din punctul de vedere al numarului de pacienti internati si izolati. Se bazeaza pe sistemul pavilionar disponibil in majoritatea spitalelor de pneumologie.

Scopul il reprezinta prevenirea raspandirii infectiei cu COVID-19, prin izolarea pacientilor intr-o singura unitate medicala si acces la tratament imediat, cu posibilitatea izolarii de restul bolnavilor cu alte afectiuni, considerand modelul pavilionar al infrastructurii spitalicesti, sub supravegherea medicilor pneumologi si ATI, mai precizeaza sursa citata.

Spitalele de faza a II-a sunt:

* Institutul ‘Marius Nasta’ Bucuresti

* Spitalul ‘Leon Daniello’ de Pneumologie Cluj

* Sectia Exterioara Agigea a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta

* Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanta

* Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi

* Spitalul de Pneumoftiziologie Galati

* Spitalul Clinic Judetean Targu Mures

* Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare

Tot in ordin se stabileste o retea de suport pentru spitalul de boli infectioase printr-un protocol de colaborare sub coordonarea directiilor de sanatate publica judetene si a comitetelor judetene pentru situatii de urgenta.

Intr-o prima etapa se recomanda ca spitalele de suport sa nu fie reprezentate de spitalele importante de urgenta din zona, care pot asigura asistenta medicala pentru celelalte urgente medico-chirurgicale. Pot fi incluse in reteaua de spitale de suport spitale municipale/orasenesti si spitale din alte judete, preponderent cele cu sectii de boli infectioase, precum si spitalele din alte retele decat ale Ministerului Sanatatii (Ministerul Transporturilor, Ministerul Apararii Nationale, unitati sanitare private).

In Bucuresti, spitalele suport pentru pacientii cu COVID-19 sunt Spitalul Clinic Colentina si Centrul Medical Policlinico di Monza – punct de lucru ‘Monza Metropolitan Hospital’.

Gravidele pozitive sau suspecte de coronavirus vor putea fi tratate la Spitalul Clinic de Urgenta ‘Sf. Ioan’ – Maternitatea Bucur. La acesta se adauga Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului ‘Alessandru-Rusescu’ – Unitatea de asistenta materno-fetala de excelenta (Polizu).

Pentru dializati, spitale suport sunt: toate centrele de dializa – tura 4 suplimentara distincta; SC Diaverum Romania SRL – punct de lucru Sema Parc – pentru pacientii COVID-19 pozitivi; punctul de lucru Racari – pentru pacienti suspecti testati COVID-19 negativi; Spitalul Clinic de Nefrologie ‘Dr. Carol Davila’ – pentru pacienti COVID-19 pozitivi – cazuri grave si critice.

Etichete: spitale covid-19, tratare pacienti coronavirus, asistenta medicala covid-19, spitale suport covid-19

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: