Trichineloza | Riscul de imbolnavire, manifestarea clinica a bolii si tratamentul
Trichineloza | Riscul de imbolnavire, manifestarea clinica a bolii si tratamentul
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/trichineloza-riscul-de-imbolnavire-manifestarea-clinica-a-bolii-si-tratamentul/
Trichineloza (cunoscuta si ca trichinoza) este o boala infectioasa determinata de larve ale unor viermi paraziti.
Oamenii se imbolnavesc de trichineloza prin consumul de carne cruda sau insuficient gatita sau produse din carne care contin larve ale acestor viermi paraziti. Cel mai frecvent, carnea infestata cu larve de Trichinella spp provine de la animale precum: porc, cal, nutrie sau vanat (mistret, urs), transmite Institutul National de Sanatate Publica (INSP) intr-o informare publica.
Potrivit specialistilor, trichineloza nu se transmite de la om la om. O persoana bolnava nu transmite boala si nu te poti infecta de la o persoana bolnava.
Riscul de imbolnavire
La nivel mondial, se inregistreaza aproximativ 10.000 de cazuri noi de trichineloza pe an. In 28 de tari din spatiul economic european s-au inregistrat 39 de cazuri noi, in anul 2022, iar la noi in tara, in anul 2023, s-au inregistrat 31 de cazuri noi, in crestere fata de anul anterior, cele mai multe cazuri fiind inregistrate in luna ianuarie, dupa consumul de alimente (infestate) din perioada sarbatorilor de iarna.
Astfel, in tara noastra, cel mai mare risc de infectare este prin consumul de carne de la porcii crescuti in gospodarie, deoarece acestia, nefiind vanduti prin comert cu amanuntul, nu sunt supusi inspectiei veterinare, respectiv nu se trimit probe pentru testare de la animalele sacrificate.
Persoanele care consuma carne cruda sau gatita insuficient sunt la risc de trichineloza. Chiar si consumul unei cantitati mici de carne cruda, cum ar fi gustatul preparatelor din carne pe parcursul prelucrarii, poate sa puna persoanele la risc. Carnatii, sunca de casa care contin carne infestata pot determina cazuri de trichineloza. Procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele de Trichinella spp.
Prevenirea imbolnavirii
• achizitionati animale de la unitati avizate sanitar veterinar;
• aprovizionati-va cu carne si preparate din carne din unitati comerciale specializate care pun in vanzare doar produse avizate sanitar-veterinar;
• trimiteti probe de carne din porcul sacrificat in gospodarie in centre autorizate ale autoritatilor sanitar- veterinare, pentru a se efectua examen microscopic si consumati carnea doar dupa rezultatul negativ al examenului trichineloscopic;
• trimiteti probe din carnea de vanat in centre autorizate ale autoritatilor sanitar- veterinare, pentru a se efectua examen microscopic si consumati carnea doar dupa rezultatul negativ al examenului trichineloscopic;
• nu gustati carnea, pana cand nu este complet gatita; procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele de Trichinella spp;
• inaintea gatirii, congelati carnea la o temperatura intre (-)15°C si (-)25°C, timp de 20-30 de zile, grosimea feliei de carne sa nu depaseasca 15 cm;
• gatiti carnea, carnea tocata si vanatul salbatic, astfel inat sa se atinga temperatura de peste 71°C in toata masa de carne (pana carnea isi schimba culoarea din roz in gri);
• curatati bine toate ustensilele care ating carnea;
• curatati bine masinile de tocat carne inainte si dupa folosirea acestora la tocarea carnii de porc/vanat si curatati toate suprafetele si a intrumentele folosite in aceasta activitate;
• spalati-va bine mainile dupa manipularea carnii crude;
• evitati hranirea animalelorcu resturi/maruntaie/sange, provenite de la vanat/porc crude, prelucrati termic aceste produse din carne care urmeaza sa fie hrana pentru animale (de companie/ din gospodarie/porci).
• Preveniti aparitia rozatoarelor in gospodaria in care se cresc porci.
“Decembrie este luna in care se sacrifica porci in gospodarii, iar apoi se consuma carnea sub diferite forme. Metodele de sarare, uscare, afumare sau procesare cu microunde a carnii nu asigura distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse in cazul inghetarii carnii de porc, timp de aproape trei saptamani, la o temperatura de minim minus 15 grade Celsius. Larvele se distrug si in cazul prelucrarii termice a carnii la o temperatura de peste plus 70 de grade Celsius. Inainte de a prepara toba, caltabosul, sangeretele, carnatii sau alte produse, este necesara realizarea unui examen trichineloscopic pentru a vedea daca nu cumva carnea este infestata cu Trichinella spp.”, informeaza INSP, care subliniaza ca “recomandarea ferma este de testare a carnii de porc sau de mistret.”
Diagnosticul bolii
Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de gradul de infestare a carnii si de rezistenta organismului, variind de la forme clinice de boala usoare la cele cu evolutie grava spre deces, din cauza complicatiilor cardiovasculare sau neurologice.
Odata ce parazitii sunt ingerati, sucul gastric acid dizolva capsula protectoare care inconjoara larvele, iar acestea sunt eliberate si tranziteaza in intestin, unde se maturizeaza in viermi adulti si se reproduc. Odata ce patrund in muschi, viermii se incapsuleaza in tesuturile musculare (striate), unde pot trai o perioada indelungata, pana la 40 de ani.
Se recomanda prezentarea la medic/spital in cazul in care o persoana, dupa ce a consumat/gustat carne de porc/vanat insuficient preparata termic, manifesta cel putin trei dintre urmatoarele simptome:
• febra;
• sensibilitate si dureri musculare;
• diaree;
• edem facial;
• hemoragii subconjunctivale, subunghiale si retiniene.
Medicii pot cere efectuarea de analize de laborator pentru a demonstra raspunsul imun caracterizat prin aparitia de anticorpi specifici anti- Trichinella spp si mai rar pentru a evidentia prezenta larvelor de Trichinella spp in tesut obtinut prin biopsie musculara. Medicii care emit suspiciunea de trichineloza vor raporta cazurile, conform legislatiei in vigoare.
Evolutia bolii cuprinde:
• perioada de incubatie, cu durata intre 2 si 28 zile;
• perioada asimptomatica corespunzatoare maturarii larvelor ingerate in adulti, la nivelul intestinului subtire;
• un stadiu intestinal, manifestat prin greata, diaree insotita sau nu de febra, disconfort/dureri abdominale, lipsa poftei de mancare, varsaturi, oboseala;
• un stadiu de invazie tisulara (in special musculara), corespunzator migrarii larvelor nou-formate in sistemul circulator, catre musculatura striata; este caracterizat mialgii, tumefactia maselor musculare, edeme periorbitare sau ale fetei, eruptii urticariene, febra 38°C -40°C, tulburari neuropsihice (cefalee, pana la delir, coma), tulburari respiratorii, tulburari cardiace (miocardita cu tahicardie, tulburari de ritm);
• perioada de convalescenta, corespunzatoare inchistarii larvelor in muschi.
Tratamentul trichinelozei
Tratamentul pentru aceasta boala se face la recomandarea medicului care va urmari evolutia clinica dupa administarea medicamentelor.
Receptivitatea fata de boala este generala, iar imunitatea este de scurta durata, reimbolnavirile fiind posibile.
Etichete: trichineloza, simptome trichineloza, tratament trichineloza, INSP
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii