Trombembolismul pulmonar (TEP) | Factorii de risc, simptome si diagnostic
Trombembolismul pulmonar (TEP) | Factorii de risc, simptome si diagnostic
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/trombembolismul-pulmonar-tep-factorii-de-risc-simptome-si-diagnostic/
Trombembolismul pulmonar (TEP) este o afectiune potential fatala, care apare atunci cand un cheag de sange blocheaza una dintre arterele din plamani, potrivit medicilor de la Spitalul Victor Babes Timisoara.
Factorii de risc
• Imobilizarea prelungita, ce poate aparea, de exemplu, in timpul unei calatorii lungi cu avionul sau dupa o interventie chirurgicala ce implica „statul la pat timp indelungat”.
• Interventii chirurgicale, in special cele majore la nivelul abdomenului, pelvisului sau picioarelor.
• In acelasi timp, o serie de boli, precum cancerul, insuficienta cardiaca ori bolile inflamatorii, pot duce la formarea unor asemenea cheaguri.
• Un alt factor de risc este legat de fumat. Acesta afecteaza circulatia si poate contribui la formarea cheagurilor de sange.
Simptome
“Printre simptomele trombembolismului pulmonar se numara: dificultatile de respiratie, durerile in piept (o durere ascutita, care se poate agrava in cazul unei respiratii adanci), tusea, ce poate fi insotita de sange (hemoptizie), senzatia de palpitatii care se traduce in batai rapide sau neregulate ale inimii, ameteli sau lesin, dureri ale gambei iar in acest caz este necesara o examinare Doppler.”, scrie Dr. Razvan Macarie, medic primar cardiolog, pe pagina unitatii sanitare.
Diagnostic
Potrivit sursei citate, diagnosticul trombembolismului pulmonar impune efectuarea unui examen clinic, dar si a unei electrocardiograme, dar diagnosticul de certitudine este obtinut cu ajutorul angio-CT-ului care vizualizeaza trombul la nivelul arborelui arterial pulmonar.
Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB
Etichete: trombembolismul pulmonar, simptome trombembolism pulmonar, diagnostic trombembolism pulmonar, spitalul victor babes timisoara
Autor: Adriana Pavel
1 Comentarii
Factori agravante sânt și obezitatea,sedentarismul,insuficiența venoasă cronică și boala varicoase a membrelor inferioare!Diagnosticul diferențial este uneori dificil în lipsa AngioRMN ! Tromboembolismul pulmonars_a evidentiat drept complicație de temut în Pandemia COVID19.