Tuberculoza multirezistenta va putea fi diagnosticata in circa doua ore, la Institutul ‘Marius Nasta’
Tuberculoza multirezistenta va putea fi diagnosticata in circa doua ore, la Institutul ‘Marius Nasta’
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tuberculoza-multirezistenta-va-putea-fi-diagnosticata-in-circa-doua-ore-la-institutul-marius-nasta/
Tuberculoza rezistenta la antibiotice poate fi diagnosticata in mai putin de doua ore cu ajutorul unor echipamente si reactivi donate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), cu sprijinul Guvernului japonez, Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’.
“Tuberculoza multirezistenta la medicamente (TB-MDR) este o amenintare semnificativa pentru sanatatea publica globala, pentru ca exista un numar de cazuri in crestere, iar managementul clinic al pacientilor cu tuberculoza multidrog rezistenta este complex. Diagnosticul de laborator joaca un rol extrem de important in abordarea aspectelor epidemiologice ale MDR-TB. In acest context, Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu sprijinul Guvernului japonez, a donat un lot de echipamente si reactivi Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’, ce vor facilita accesul pacientilor la metode rapide de diagnosticare a tuberculozei”, a informat unitatea sanitara, intr-un comunicat.
Potrivit sursei citate, au fost donate doua echipamente GeneXpert cu 10 culori, unul pentru Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ si unul care va fi trimis in judetul Giurgiu. Aceste echipamente sunt cele mai moderne aparate de diagnostic genetic rapid al tuberculozei, care permit detectarea tuberculozei rezistente la antibiotice de tipul rifampicina, izoniazida, fluorochinolone, etionamida, amikacina, kanamicina si capreomicin, in mai putin de doua ore. Numarul de culori optice indica nivelul de citire inalt performant pe care aceste aparate il au in a detecta rezistenta la antibioticele utilizate in tratamentul tuberculozei.
De asemenea, au mai fost donate 30.000 de teste GeneXpert – MTB/RIF Ultra, 2.500 teste GeneXpert – MTB/XDR, care detecteaza rezistenta la antibiotice de tipul izoniazida si fluorochinolone (rezistenta scazuta si inalta), etionamida si medicamente injectabile de linia a doua (amikacina, kanamicina si capreomicina; rezistenta incrucisata versus rezistenta individuala).
“Interesul pe care il acorda Guvernul Japoniei relatiilor bilaterale are in momentul de fata un nou element, domeniul sanitar. Cunosc aceste echipamente si consumabilele lor, am avut ocazia sa lucrez cu ele inca de acum cativa ani, ele permit detectarea tuberculozei multidrog rezistente, fie ca e vorba de rezistenta la medicamentele de linia I sau la cele de linia a II-a. Marea ingrijorare legata de tuberculoza, in momentul de fata subliniata si de OMS Regiunea Europa, se refera la numarul mare de cazuri de tuberculoza multidrog rezistenta sau cu rezistenta extinsa, care reprezinta cazuri de sanatate publica greu de tratat. Astept cu infrigurare momentul cand in Romania incidenta tuberculozei va inregistra date cu o singura cifra”, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, potrivit comunicatului de presa.
Donatia permite diagnosticul genotipic al pacientilor cu suspiciune de tuberculoza din toata Romania pentru urmatorul an.
Achizitionarea de echipamente de diagnosticare a tuberculozei a fost posibila datorita finantarii oferite de Fundatia Asia-Europa (ASEF) din partea Guvernului si poporului japonez.
Conform statisticilor, Romania are cea mai mare povara a tuberculozei din Uniunea Europeana, aproape un sfert (23,4%) dintre toti pacientii raportati in regiune in 2017.
Etichete: tuberculoza multirezistenta, TB-MDR, Institutul ‘Marius Nasta’
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii