UMF Carol Davila: Proiect de 85 de milioane euro pentru dezvoltarea cercetarii genomice romanesti

17/12/2024
UMF Carol Davila: Proiect de 85 de milioane euro pentru dezvoltarea cercetarii genomice romanesti

UMF Carol Davila: Proiect de 85 de milioane euro pentru dezvoltarea cercetarii genomice romanesti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/umf-carol-davila-proiect-de-85-de-milioane-euro-pentru-dezvoltarea-cercetarii-genomice-romanesti/

Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, in calitate de lider, alaturi de alti 19 parteneri, anunta demararea celui mai mare proiect de dezvoltare a cercetarii genomice in Romania (ROGEN).

Potrivit unui comunicat de presa al UMF ‘Carol Davila’, acest proiect, cu acoperire nationala, care are ca principal obiectiv implementarea de solutii de cercetare in domeniul genomica, se va derula pe o perioada de 60 de luni si are un buget 85 de milioane de euro, principalele surse de finantare provenind din Fondul European de Dezvoltare Regionala ( cca 51%), Bugetul de Stat (cca 49%) si din mediul privat (IMM-0,1%).

“Acest amplu proiect reprezinta un pas important pentru progresul medicinei si cercetarii medicale in Romania si sunt convins ca acest consortiu format din 20 de entitati de elita romanesti, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti avand calitatea de lider, va reusi sa obtina o noua performanta in medicina romaneasca, cu precadere in domeniul genomicii, iar prin transferul cu succes al rezultatelor obtinute in cadrul ROGEN sa putem optimiza sistemul de sanatate romanesc prin imbunatatirea calitatii serviciilor medicale in patologii precum cancer, boli infectioase, boli rare, patologii cardiovasculare si neurologice” a declarat Rectorul UMF ”Carol Davila” din Bucuresti, Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga.

“Proiectul ROGEN reflecta cum finantarile europene pot sprijini dezvoltarea cercetarii si, implicit, imbunatatirea sanatatii romanilor. Acest proiect consolideaza infrastructura nationala de cercetare si aduce beneficii concrete in sanatate, prin solutii inovatoare care vor imbunatati preventia, diagnosticul si tratamentul unor afectiuni complexe. Este un exemplu de investitie strategica in viitorul sanatatii publice din Romania”, a declarat ministrul investitiilor si proiectelor europene, Adrian Caciu.

Obiectivele ROGEN

Dezvoltarea capacitatii de CDI (cercetare, dezvoltare, inovare) in domeniul genomicii prin crearea retelei nationale de cercetare genomica in medicina si dezvoltarea infrastructurii nationale de secventiere, a retelei nationale de biobanci, de stocare si procesare securizata a volumelor mari de date genomice si fenotipice, a standardelor aferente, si facilitarea accesului la aceste tehnologii avansate atat pentru cercetatorii din mediul public, cat si pentru cei din mediul privat.

Realizarea de activitati de CDI, precum proiecte pilot de preventie si detectie precoce si studii de genomica functionala, prognosticul si tratamentul personalizat precis in afectiunile prioritare vizate precum cancer, boli rare, boli infectioase, patologii cardiovasculare si patologii neurologice.

Transferul rezultatelor cercetarii genomice in sistemul national de sanatate, prin reteaua nationala de cercetare genomica in medicina, pentru imbunatatirea calitatii serviciilor medicale prin valorificarea rezultatelor obtinute in cadrul activitatilor de cercetare derulate in patologii precum cancer, boli infectioase, boli rare, patologii cardiovasculare si neurologice.

Rezultate asteptate

Reteaua Nationala de Cercetare Genomica implementata: cadrul tehnic, etic, juridic si social pentru cercetarea genomica in Romania, in conformitate cu legislatia nationala si europeana (raspunde OS1)

Genomul national de referinta creat: varianti genetici si haplotipuri pentru toate persoanele din cohorta de populatie generala; pangenomul cu structura de tip graph capabil sa integreze caracteristici biologice si niveluri computationale suplimentare(raspunde OS1, OS3)

Markeri genetici relevanti pentru diagnostic precoce, tratament personalizat, strategii de preventie, identificati (raspunde OS2, OS3)

Resurse securizate cu acces deschis si controlat pentru biospecimene, colectie de metadate, date omice, fenotipice si metode de analiza bioinformatica dezvoltate (raspunde OS1, OS2)

Mecanisme moleculare implicate in dezvoltarea si progresia patologiilor studiate, precum si in trasaturi populationale, prin analize functionale ce vizeaza identificarea genelor cheie si a cailor moleculare implicate validate (raspunde OS2, OS3)

Activitati eligibile ROGEN

Activitati de modernizare infrastructuri de cercetare si achizitie de echipamente in legatura directa cu activitatile CDI:

1.1. Achizitia de echipamente in legatura directa cu activitatile CDI
1.2. Achizitia de hardware si software necesare activitatii de CDI, inclusiv platforme de inteligenta artificiala
2. Realizarea de activitati de CDI in genomica, stiinte omice, bioinformatica si biotehnologie si valorificarea rezultatelor

Activitatea A.2.1. Determinarea genomului de referinta pentru populatia prezumtiv sanatoasa din Romania, dezvoltarea bazei de date genomice nationale, stocarea si utilizarea in siguranta a datelor si informatiilor rezultate in vederea imbunatatirii preventiei si diagnosticarii in cancer, boli rare si alte afectiuni prioritare si integrarea cu initiativele europene (L1-L60)
2.2. Desfasurarea de activitati de cercetare si dezvoltare in genomica, bioinformatica si alte stiinte omice si valorificarea rezultatelor in patologii: cancer, boli rare, boli infectioase, boli cardiovasculare, boli ale aparatului reno-urinar.

Etichete: umf carol davila, cercetare genomica, rogen

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: