Un nou subprogram national de sanatate pentru pacientii cu tulburari din spectrul autist (CNAS)
Un nou subprogram national de sanatate pentru pacientii cu tulburari din spectrul autist (CNAS)
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-nou-subprogram-national-de-sanatate-pentru-pacientii-cu-tulburari-din-spectrul-autist-cnas/
De la 1 octombrie va demara un nou subprogram national de sanatate pentru persoanele diagnosticate cu tulburari din spectrul autist, in cadrul programului national de sanatate mintala, derulat de CNAS, anunta institutia.
Astfel, copiii si adultii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist vor putea beneficia de servicii de psihoterapie si/sau consiliere psihologica clinica si/sau consiliere/interventie de psihopedagogie speciala-logopedie, respectiv interventii psihologice validate stiintific in tulburari din spectru autist, inclusiv elaborarea unui plan de interventie personalizat pentru fiecare bolnav.
Noul subprogram este prevazut intr-un Ordin pentru modificarea si completarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate curative, publicat in data de 26 septembrie a.c. in Monitorul Oficial.
“Este esential ca toti pacientii sa aiba acces echitabil la servicii medicale. La acest pachet nou de servicii medicale decontate de catre CNAS, atat de necesar pacientilor diagnosticati cu tulburari din spectrul autist, s-a lucrat foarte mult impreuna cu asociatiile de pacienti si organizatiile neguvernamentale. Asa cum este sanatos sa se intample. Am spus ca prioritar la CNAS va fi sa construim un sistem eficient, centrat pe nevoile reale ale asiguratului. Asta facem.
Aprecierile mele se indreapta catre toti cei care au depus eforturi pentru ca viata pacientilor diagnosticati cu tulburari din spectrul autist sa fie mai buna. E un pas important in constructia unui sistem de sanatate modern, in Romania”, a declarat presedintele CNAS, dr. Andrei Baciu.
Conform actului normativ, de subprogram se estimeaza ca ar putea beneficia circa 13.471 copii si 2.660 adulti diagnosticati de medicul psihiatru/psihiatru pediatru cu tulburari din spectrul autist.
Potrivit CNAS, subprogramul vizeaza finantarea cheltuielilor necesare realizarii serviciilor conexe actului medical acordate persoanelor diagnosticate cu tulburari din spectrul autist.
In cadrul subprogramului, durata sedintei de psihoterapie/de consiliere psihologica clinica/de consiliere sau interventie de psihopedagogie speciala – logopedie este de 50 minute, iar numarul maxim de sedinte de psihoterapie si/sau consiliere psihologica clinica si/sau consiliere/interventie de psihopedagogie speciala – logopedie de care poate beneficia un bolnav care indeplineste criteriile de eligibilitate pentru acordarea acestor servicii conexe este de 40/42/44/luna, in functie de numarul de zile lucratoare din luna respectiva. Pentru fiecare sedinta de psihoterapie/de consiliere psihologica clinica/de consiliere sau interventie de psihopedagogie speciala-logopedie, CNAS va deconta 135 lei.
“Pentru ca noul subprogram sa fie cat mai apropiat de nevoile persoanelor cu tulburari din spectrul autist, in cadrul procesului de elaborare a cadrului normativ s-a dialogat intens cu asociatiile care grupeaza pacienti cu acest tip de afectiuni, precum si reprezentanti ai acestora (parinti, tutori etc.).”, mai transmite CNAS.
Etichete: subprogram national de sanatate, persoane cu tulburari din spectrul autist, CNAS
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii