Un studiu coordonat de Ministerul Sanatatii si Asociatia pentru Implementarea Democratiei arata nivelul coruptiei din Sanatate

12/02/2015
Un studiu coordonat de Ministerul Sanatatii si Asociatia pentru Implementarea Democratiei arata nivelul coruptiei din Sanatate

Un studiu coordonat de Ministerul Sanatatii si Asociatia pentru Implementarea Democratiei arata nivelul coruptiei din Sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-studiu-coordonat-de-ministerul-sanatatii-si-asociatia-pentru-implementarea-democratiei-arata-nivelul-coruptiei-din-sanatate/

MEDICI+BANIFenomenul coruptiei din sistemul de sanatate vizeaza mai multe categorii de factori implicati – cadre medico-sanitare, personal de conducere si administrativ, dar si pacienti ce intretin situatia prin oferirea de atentii sau bani, releva un studiu coordonat de Ministerul Sanatatii si Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID).

Conform analizei, mai mult de un sfert dintre persoanele care au apelat la servicii medicale in sistemul public de sanatate in anul anterior recunosc ca au oferit atentii sau bani personalului medical.

In ceea ce priveste pacientii spitalizati, pe durata ultimei spitalizari 37% dintre respondenti declara ca au oferit bani sau atentii medicilor, 34% asistentelor si 25% infirmierelor, in timp ce 14% dintre respondenti declara ca au oferit bani sau atentii si cadrelor auxiliare.

Rezultatele cercetarii mai evidentiaza faptul ca mai mult de 50% dintre respondenti au oferit in mod voluntar astfel de ‘stimulente’ tuturor categoriilor de personal medico-sanitar, si inclusiv personalului auxiliar, ceea ce denota faptul ca obiceiul acordarii de bani sau atentii este unul incetatenit la romani, acesta fiind practic o cutuma general acceptata, scrie Agerpres.

In acelasi timp, conform studiului, astfel de ‘stimulente’ au fost solicitate si pentru sau de catre unii medici din spitale printr-o conditionare directa de catre medic, sau indirect, de catre asistenta pentru medic, de catre infirmiera pentru medic sau de catre personalul auxiliar pentru medic.

In aproximativ 10% dintre cazuri in care pacientii internati au oferit bani sau atentii medicilor, aceasta s-a facut la solicitarea medicului. Un procent similar dintre asistente si dintre infirmierele (intre 8% si 10%), care au primit bani sau atentii, au solicitat acest lucru, , mai relateaza si alte publicatii.

Conditionarea acordarii asistentei medicale reprezinta un demers ingrijorator, afectand in mod direct sanatatea pacientilor, cu atat mai mult a celor ce nu detin resurse financiare pentru astfel de plati.

Acest tip de comportament afecteaza atat pacientii, cat si imaginea cadrelor medico-sanitare in general, aducand in acelasi timp grave deservicii intregului sistem public de sanatate, a concluzionat studiul.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: