Un vaccin ajunge pe piata dupa cel putin zece ani de cercetare si dezvoltare
Un vaccin ajunge pe piata dupa cel putin zece ani de cercetare si dezvoltare
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-vaccin-ajunge-pe-piata-dupa-cel-putin-zece-ani-de-cercetare-si-dezvoltare/
In contextul Saptamanii Mondiale a Imunizarii, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) atrage atentia asupra sigurantei si beneficiilor vaccinarii, ca metoda specifica de preventie a numeroase boli infectioase care pot fi letale sau pot produce sechele grave, mai ales in randul copiilor.
Anual, intre 2 si 3 milioane de vieti sunt salvate datorita vaccinarii. In perioada 2000 – 2016, vaccinarea antirujeolica, spre exemplu, a dus la o scadere cu 84% a cazurilor de deces cauzate de rujeola , si in aceeasi perioada, datorita introducerii vaccinului antirubeolic in diferite tari la nivel global, cazurile de rubeola au scazut cu 97%, de la aproximativ 671.000 cazuri diagnosticate in 102 tari, la aproximativ 22.000 cazuri in 165 tari, scrie intr-un comunicat al ARPIM.
“Vaccinurile sunt sigure, eficiente si salveaza vieti. Este nefiresc sa inregistram atatea decese cauzate de rujeola in conditiile in care avem la indemana vaccinarea, o metoda sigura de prevenire si control a acestei afectiuni si a multor altor boli infectioase care pot avea consecinte severe asupra sanatatii copilului.
Acoperirea vaccinala in Romania variaza intre 67 si 92% pentru diferitele tipuri de antigene din programul national, in conditiile in care nivelul de siguranta recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii este de 95%, nivel care asigura o buna protectie populationala si permite evitarea epidemiilor si eliminarea unor boli cum sunt poliomielita si rujeola. Parintii trebuie sa se informeze, in primul rand de la medicii lor de familie, despre beneficiile vaccinarii, care depasesc cu mult riscurile, sa inteleaga ca un vaccin este rezultatul unui proces riguros de productie si de testare si ca acesta ajunge pe piata dupa ce a primit o serie intreaga de aprobari de la autoritatile competente. Mai mult, parintii trebuie sa aiba incredere ca reactiile adverse post-vaccinale indezirabile (RAPI) sunt atent monitorizate de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile si de Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), ca o garantie suplimentara pentru sanatatea copiilor”, a declarat Prof. Dr. Alexandru Rafila, Presedintele Societatii Romane de Microbiologie.
Nu doar autoritatile competente monitorizeaza siguranta si eficienta vaccinurilor existente pe piata. Si producatorii acestora desfasoara multiple studii si monitorizeaza reactiile adverse, ca parte din procesul de farmacovigilenta, multi ani dupa ce un vaccin ajunge pe piata.
“Ne aliniem mesajului principal pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii incearca sa-l sublinieze in aceasta perioada: vaccinurile functioneaza. Mai mult, adaugam ca vaccinurile sunt sigure, sunt rezultatul a decenii de cercetare si dezvoltare si a unui proces de productie extrem de riguros, din care 70% din timp este alocat testarii calitatii. Mai mult, monitorizarea sigurantei vaccinurilor se desfasoara pe intreg ciclul de viata al unui produs, chiar si dupa punerea acestuia pe piata, conform reglementarilor impuse de legislatia europeana.
Mai departe, producatorii investesc si in cercetarea de noi vaccinuri, la nivelul SUA fiind peste 300 de vaccinuri in proces de testare sau dezvoltare”, a adaugat Liviu Popescu, Director Relatii Externe al ARPIM, potrivit sursei mentionate.
Procesul de cercetare si dezvoltare a unui vaccin dureaza intre 12 si 15 ani. Acesta incepe de la faza preclinica, unde este stabilit profilul de siguranta a vaccinului si apoi continua cu etapa studiilor clinice de faza intai. Aceasta etapa dureaza intre 12 – 18 luni si are drept obiective evaluarea sigurantei vaccinului, identificarea eventualelor reactii adverse si stabilirea dozajului optim. Ulterior, vaccinul trece prin a doua si a treia etapa a studiilor clinice, care se concentreaza pe siguranta si eficienta vaccinului, stabilirea dozajului optim si a calendarului de administrare. Vaccinul astfel dezvoltat este aprobat de autoritatile competente si ulterior, produs si distribuit populatiei.
“Tusea convulsiva, difteria, poliomielita reprezinta afectiuni atat de severe, care au un impact dramatic asupra sanatatii celor mici. Doar ca, datorita vaccinarii, aceste afectiuni sunt rar intalnite si astfel multi dintre parinti nu reusesc sa constientizeze la ce risc isi expun copiii atunci cand refuza sa-i vaccineze. Pe masura ce rata de vaccinare scade, creste riscul ca aceste boli sa reapara.
Este mult mai probabil ca un copil sa sufere in urma contractarii unei afectiuni care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare, decat in urma administrarii unui vaccin. Parinti, vorbiti cu medicii, rugati-i sa va raspunda la intrebari, selectati-va sursele de informare si vaccinati-va copiii”, a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, medic primar MF, Vicepresedinte si coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societatii Nationale de Medicina Familiei.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii