Universitatile de Medicina sustin infiintarea unei retele nationale de spitale universitare
Universitatile de Medicina sustin infiintarea unei retele nationale de spitale universitare
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/universitatile-de-medicina-sustin-infiintarea-unei-retele-nationale-de-spitale-universitare/
Potrivit rectorului UMFST Targu Mures, profesor doctor Leonard Azamfirei, decizie luata de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii impreuna cu Ministerul Sanatatii de a face transferul spitalelor din reteaua Transporturilor la universitatile de medicina si la autoritatile locale reprezinta o ocazie de aur de a crea si in Romania o retea nationala de spitale universitare, asa cum exista de altfel in toate sistemele medicale performante din intreaga lume.
“In toata lumea, performanta medicala de varf se face mai ales in spitalele universitare, fara ca aceasta afirmatie sa diminueze in vreun fel importanta activitatii medicale din celelalte spitale publice sau private, care are insa o orientare mai ales comunitara, cu adevarat necesara de altfel, la fiecare nivel sau uneori chiar de rentabilitate imediata, cu referinta, mai ales la serviciile medicale private”, a scris Dr. Leonard Azamfirei, pe pagina sa de Facebook.
Si coducerea Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca sustine initiativa de infiintare a unei retele nationale de spitale universitare.
Potrivit unui comunicat al institutiei, dezvoltarea retelei nationale de spitale universitare ar reprezenta un proiect important pentru viitorul medicinei romanesti.
“Astazi, spitalele trebuie sa faca fata optim la nevoile si provocarile existente (dupa cum s-a putut observa in perioada pandemiei) si trebuie sa fie suficient de bine organizare si flexibile incat sa poata face fata si la potentiale provocari noi. Acest lucru inseamna inseamna si flexibilitate din perspectiva spatiilor disponibile si cu dotarile tehnice corespunzatoare, cat si din perspectiva personalului calificat, la pregatirea caruia universitatile de medicina si farmacie vor avea un rol important.”, transmite UMF “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca.
“Avantajele integrarii scolilor de medicina cu spitalele universitare sunt de natura interdisciplinara si scolastica, prin acces facil la experti din toate domeniile, atat clinice, cat si din disciplinele fundamentale. Peste tot in lume, spitalul universitar este furnizor de servicii medicale de inalta calitate, este locul unde se formeaza studentii si medicii rezidenti, unde se supraspecializeaza medicii, este spatiul ideal pentru cercetare medicala, pentru studiu, inovatie si progres”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca.
De asemenea, si UMF ‘Carol Davila’ Bucuresti considera ‘extrem de importanta’ formarea unei retele de spitale universitare.
“Dezvoltarea unei retele de spitale universitare reprezinta un pas important pentru imbunatatirea sistemului public de sanatate din Romania. Aceste spitale vor putea oferi oportunitati de invatare pentru studenti, formare pentru medicii rezidenti, dar in cadrul unitatilor se pot organiza si platforme de cercetare. Pe de alta parte, in spitalele universitare se pot dezvolta servicii de nisa in medicina care sa vina in sprijinul pacientilor pe diverse patologii. Spitalele universitare sunt de obicei echipate cu tehnologie moderna si pot oferi astfel servicii medicale specializate si complexe, care nu sunt disponibile in alte spitale publice”, a declarat Viorel Jinga, rectorul UMF Carol Davila Bucuresti.
Potrivit acestuia, realizarea unei retele de spitale universitare poate avea un impact semnificativ asupra imbunatatirii accesului la serviciile medicale de calitate, prin furnizarea atat de servicii medicale specializate, precum si prin atragerea de specialisti.
Etichete: UMF Targu Mures, UMF Carol Davila, UMF Cluj-Napoca, spitale universitare
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii