Unul din patru romani sufera de infertilitate

05/12/2014

Unul din patru romani sufera de infertilitate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/unul-din-patru-romani-sufera-de-infertilitate/

DR ANDREASInfertilitatea este o boala de care sufera tot mai multi oameni. Statisticile arata ca unul din patru romani sufera de o forma sau alta de infertilitate, atat barbati cat si femei.

Avand in vedere interesul tot mai crescut pentru acest subiect din domeniul Sanatatii, FormareMedicala.ro a realizat un interviu cu Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist in obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate dobandite in urma unui masterat in cadrul Clinicii Genesis din Atena. In prezent, medicul ocupa si functia de Director Executiv al Asociatiei Romane pentru Reproducere Umana.

Formare Medicala: Din datele dvs de pana acum, care este procentul romanilor care se confrunta cu probleme de infertilitate?

Dr. Andreas Vythoulkas: Unul din patru romani sufera din pricina problemelor de infertilitate, fie ca este vorba despre probleme de ordin feminin sau masculin.

Formare Medicala: Infertilitatea este o boala? In ce masura se poate trata?

Dr. Andreas Vythoulkas: Da, in mod clar, infertilitatea este o boala si, din pacate, nu toata lumea este constienta de acest lucru. Infertilitatea se poate trata, insa este important ca ea sa fie diagnosticata la vreme, corect si complet. De aceea, este foarte important ca pacientii sa consulte un medic specialist in acest domeniu.

Formare Medicala: Care sunt cauzele care duc la infertilitate?

Dr. Andreas Vythoulkas: Cauzele infertilitatii pot fi de ordin masculin sau feminin. Cele de ordin masculin implica probleme ale spermei, fie de mobilitate, fie de cantitate, fie din ambele categorii. In privinta cauzelor infertilitatii feminine, doua sunt majore: probleme ale trompelor uterine si endometrioza (cresterea anormala a celulelor endometriale – cele care se desprind din endometru la fiecare ciclu menstrual – in afara uterului).

Formare Medicala: Cine are cel mai des probleme de infertilitate intr-un cuplu, barbatul sau femeia?

Dr. Andreas Vythoulkas: Problemele la ora actuala sunt cam 50-50. Cel mai probabil, asa au fost mereu, dar primele probleme diagnosticate erau cele ale femeii. In prezent, s-au aflat mult mai multe lucruri despre infertiltatea masculina, asa incat putem spune ca procentele sunt jumatate-jumatate.

Formare Medicala: Cand este momentul ideal pentru o femeie de a “planifica” o sarcina? Ma refer la varsta…

Dr. Andreas Vythoulkas: Varsta ideala a unei femei pentru a deveni mama este de 25 de ani. Fiecare femeie se naste cu o rezerva ovariana, iar dupa aceasta varsta ea incepe sa scada, procesul fiind ireversibil. Din pacate, in ziua de azi, aceasta varsta ideala este departe de varsta reala la care femeia incepe sa se gandeasca sa aiba un copil. Asa ca o alta cauza a infertilitatii feminine este… cariera. Acesta este principalul motiv pentru care este intarziata o sarcina in zilele noastre. Femeile vor mai intai o cariera, un trai decent si abia apoi un copil. Si se trezesc astfel ca au ajuns la varsta de 35 de ani sau mai mult si abia acum incearca sa devina mame.

Formare Medicala: Sunt romanii deschisi sa apeleze la metoda fertilizarii in vitro?

Dr. Andreas Vythoulkas: Cuplurile care isi doresc copii sunt dispuse sa faca acest pas, da. Si este normal. Dar trebuie spus ca metoda fertilizarii in vitro este ultima la care se apeleaza, ea nu reprezinta intotdeauna raspunsul pe care il cautam. Uneori, problemele de fertilitate se pot rezolva cu ajutorul unor pastile. Asa cum am mai spus deja, e importanta vizita la medicul specialist in infertilitate, atunci cand sunt probleme, pentru ca el stie cel mai bine care este cea mai buna solutie pentru cuplul respectiv.

Formare Medicala: Care este procentul de reusita in cazul fertilizarii in vitro? De ce depinde acest procent? Factori, cauze, etc…

Dr. Andreas Vythoulkas: Va pot spune care este procentul de reusita al unei fertilizari in vitro la clinica Genesis din Atena, si anume de 57,3%. Procentul de reusita al unei astfel de proceduri depinde foarte mult de laboratorul de embriologie, iar din acest punct de vedere clinica Genesis este extrem de bine dotata, datorita unor investitii anuale mari atat in tehnica, cat si in oameni. Fiecare caz trebuie tratat individual in functie de problema sau problemele pe care le are cuplul, cu atentie si mai ales dedicare.

Formare Medicala: Cat costa cu aproximatie o astfel de procedura, tratament pentru un cuplu? Cat dureaza?

Dr. Andreas Vythoulkas: Si tratamentul, si durata sunt specifice fiecarui caz. Asa dupa cum si costurile sunt specifice in functie de diagnosticul si, implicit, nevoilor pacientilor.

Formare Medicala: Cate cazuri din cele care se prezinta la medic sunt considerate “reusite”?

Dr. Andreas Vythoulkas: Scopul este obtinerea unei sarcini pentru cuplurile care au probleme de fertilitate. Drept urmare, de fiecare data cand se intampla acest lucru putem vorbi despre un caz reusit.

Formare Medicala: Ce simtiti atunci cand aveti succes intr-o astfel de procedura? Ce sentiment va incearca atunci cand puteti contribui la indeplinirea dorintei unui cuplu de a avea un copil?

Dr. Andreas Vythoulkas: Sunt oameni care vin la mine cu o ultima speranta. Care au incercat ani de zile si care inca nu au reusit. In ochii carora citesti ca e ultima incercare. Si atunci dorina de a reusi a cuplului se contopeste cu cea a medicului. Pana la urma, acesta este motivul pentru care am ales aceasta specializare, sa pot sa contribui la nasterea unei vieti. Iar cand pacientii mei ajung sa isi tina in brate copilul… acela este un incredibil sentiment si pentru mine, e un semn ca tot drumul a meritat.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: