Utilizarea anticolinergicelor inhalatorii in tratarea BPOC se poate asocia cu complicatii urologice
Utilizarea anticolinergicelor inhalatorii in tratarea BPOC se poate asocia cu complicatii urologice
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/utilizarea-anticolinergicelor-inhalatorii-in-tratarea-bpoc-se-poate-asocia-cu-complicatii-urologice/
O analiza a cercetatorilor canadieni a aratat ca este mult mai probabil ca barbatii cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), care au folosit anticolinergice inhalatorii, sa sufere un episod de retentie urinara acuta, decat cei care nu au urmat un astfel de tratament.
Potrivit aceleiasi surse, riscul a fost de aproape doua ori mai mare in cazul barbatilor cu BPOC care sufereau si de hiperplazie benigna de prostata (HBP). “Medicamentele anticolinergice imbunatatesc unele dintre simptomele BPOC, dar pana acum nu a fost clar demonstrat daca au efecte adverse sistemice, care sunt importante si din punct din punct de vedere clinic”, au notat investigatorii.
Studiul, la care au participat aproape 6.000 de pacienti cu varsta de peste 65 de ani, ce figurau in baza de date a provinciei canadiene Ontario, s-a desfasurat intre anii 2003-2009. Au fost colectate si analizate informatii privind medicamentele prescrise, comorbiditatile tratamentul intraspitalicesc, dar si tratamentul la externare. Cercetarea a relevat faptul ca, in cazul femeilor, spre deosebire de barbati, nu exista o asociere semnificativa intre medicamentele anticolinergice si retentia urinara acuta.
“Medicii trebuie sa le spuna pacientilor despre o posibila legatura intre simptomele urinare si utilizarea medicamentelor respiratorii inhalatorii”, au spus cercetatorii.“Pentru a lua masurile necesare de preventie si a stabili terapia optima, este important ca medicii si pacientii sa fie constienti de potentialul acestui efect advers semnificativ”, au adaugat ei. Investigatorii au atras atentia ca analiza nu a inclus informatii despre unii parametri variabili precum functia pulmonara, istoricul de fumator, insuficienta renala sau masuratori precise din care sa reiasa gradul de severitate al BPOC.Specialistii spun ca medicamentele anticolinergicice incetinesc agravarea BPOC, dar nu impiedica complet declinul functiei pulmonare, o caracteristica a acestei boli. In plus, acesti compusi nu au niciun efect asupra mortalitatii cauzate de BPOC.
La fel ca in cazul complicatiilor urologice, autorii cercetarii au notat ca studii anterioare au facut legatura intre utilizarea medicamentelor anticolinergice la pacientii cu BPOC si aparitia evenimentelor cardiovasculare sau chiar decesul, in timp ce alternativa la acest tratament, corticosteroizii, este asociata cu un risc mai mare de instalare a pneumoniei. De aceea, cercetatorii canadieni au concluzionat ca prescrierea compusilor anticolinergici ar trebui sa se bazeze pe o decizie comuna a medicului si pacientului, cel din urma fiind informat de catre doctor asupra tuturor riscurilor care decurg din aceasta terapie.
0 Comentarii