Vaccinarea antigripala | Grupele de risc si categoriile care beneficiaza de compensare
Vaccinarea antigripala | Grupele de risc si categoriile care beneficiaza de compensare
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vaccinarea-antigripala-grupele-de-risc-si-categoriile-care-beneficiaza-de-compensare/
Vaccinarea antigripala este una dintre cele mai eficiente masuri de prevenire a gripei, o boala respiratorie contagioasa care poate duce la complicatii severe si chiar deces, in special pentru grupele de risc, in care sunt inclusi copiii, persoanele cu boli cronice si varstnicii.
Vaccinul antigripal protejeaza impotriva celor mai frecvente tulpini de virus gripal care circula in fiecare sezon. Sezonul gripei incepe, de obicei, la final de septembrie, inceput de octombrie, si se incheie la final de aprilie sau chiar mai tarziu, spun medicii de la Spitalul Clinic CF Timisoara.
Grupele de risc carora le este recomandata vaccinarea antigripala
Potrivit specialistilor, exista mai multe tipuri de vaccinuri antigripale, cele mai eficiente fiind cele trivalente, care ofera protectie impotriva a trei tulpini de virus, si cele tetravalente, care ofera protectie impotriva a patru tulpini de virus.
“Vaccinul tetravalent este recomandat, deoarece ofera o protectie mai larga impotriva virusurilor circulante. Grupele de risc carora le este recomandata o asemenea imunizare sunt copiii cu varsta peste 6 luni, gravidele, persoanele cu varsta cuprinsa intre 19 si 65 de ani, care sufera de boli cronice (cardiovasculare, respiratorii, renale, hepatice, neurologice, metabolice, autoimune, oncologice, pacienti imunodeprimati), precum si persoanele cu varsta peste 65 de ani. De asemenea, este recomandat ca si personalul medical sa se vaccineze, deoarece este expus constant la pacienti infectati si joaca un rol important in limitarea raspandirii virusului.”, precizeaza Dr. Diana Velescu- medic specialist pneumolog, intr-o informare postata pe pagina de Facebook a Spitalului Clinic CF Timisoara.
Vaccinarea antigripala contribuie la imunitatea colectiva
Vaccinul antigripal se administreaza anual, deoarece virusurile gripale sufera mutatii, iar tulpinile care circula variaza de la un sezon la altul. Administrarea serului ar trebui facuta inaintea sezonului de gripa sau chiar la inceput, pentru ca sunt necesare doua saptamani pentru a exista o protectie eficienta impotriva imbolnavirii.
Vaccinarea antigripala nu doar protejeaza persoana vaccinata, dar contribuie si la imunitatea colectiva, reducand riscul de transmitere a virusului in comunitate.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a publicat, de curand, conditiile in care asiguratii pot beneficia de vaccinuri pe baza de prescriptie electronica utilizata in sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Categoriile de populatie care beneficiaza de prescrierea, eliberarea si decontarea in regim de compensare a vaccinului gripal
Potrivit CNAS, de vaccin gripal beneficiaza persoane cu varsta mai mare sau egala cu 45 de ani pana in 65 ani, fara boli cronice, copii cu varsta intre 6 luni si 19 ani, femeile gravide, persoane cu varsta cuprinsa intre 19 ani si 65 ani, cu boli cardiovasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformatii congenitale, obezitate, asplenie sau in pregatirea efectuarii splenectomiei, infectie HIV/SIDA, terapie imunosupresoare, transplant, imunosupresie congenitala, persoane cu varsta de peste 65 de ani, personal de specialitate medico-sanitar si auxiliar.
Administrarea vaccinurilor din sublista E se efectueaza de medicii vaccinatori (medici de familie, epidemiologi, de boli infectioase, pediatri sau medici din orice alta specialitate care au un atestat de vaccinologie) sau de farmacistii vaccinatori in cazul vaccinului gripal.
Etichete: vaccinarea antigripala, vaccin gripal, compensare vaccin gripal, administrare vaccin gripal, spitalul clinic cf timisoara, cnas
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii