Vaccinarea cu schema completa scade de 14 ori riscul de deces in cazul maladiei Covid
Vaccinarea cu schema completa scade de 14 ori riscul de deces in cazul maladiei Covid
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vaccinarea-cu-schema-completa-scade-de-14-ori-riscul-de-deces-in-cazul-maladiei-covid/
Analiza preliminara a eficientei vaccinarii impotriva COVID-19 in Romania demonstreaza eficacitatea vaccinurilor impotriva COVID-19.
Astfel, potrivit Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, vaccinarea cu schema completa:
- scade de 14 ori riscul de deces in urma maladiei COVID-19;
- scade de 12 ori riscul de spitalizare si de internare in ATI;
- scade de 10 ori riscul de infectie cu SARS CoV 2.
Datele au fost agregate anonimizat din Coronaforms si RENV pentru perioada cuprinsa intre 01/02/2021 si 31/05/2021, corespunzatoare valului anterior de infectie.
Cazurile pozitive provin atat din testari efectuate in baza definitiei de caz si a anchetelor epidemiologice cat si din testari la cerere (cuprind si cazuri asimptomatice).
A fost extras numarul de teste pozitive raportate pentru persoane nevaccinate (1) si persoane vaccinate cu data testului in intervalele:
– 2 – 1-14 zile de la prima doza
– 3 – peste 14 zile de la prima doza pana la data dozei 2
– 4 – 1-14 zile de la doza 2
– 5 – peste 14 zile de la doza 2
“Pentru a calcula riscul de infectie, numarul de cazuri a fost raportat la numarul de persoane vaccinate ce se incadrau in cele 4 intervale de timp la data testului pozitiv (numar de cazuri / persoane-zile). Exemplu: 10 persoane zile inseamna 10 persoane urmarite o zi sau 1 persoana urmarita timp de 10 zile. Riscul de infectie relativ (RR) pentru persoanele vaccinate a fost calculat prin raportarea la riscul de infectie din grupul de persoane aflate in primele 14 zile de la administrarea primei doze (perioada in care studiile clinice si alte studii de eficienta din viata reala arata ca protectia este minima sau inexistenta).”, precizeaza reprezentantii CNCAV.
Eficienta vaccinala a fost calculata in functie de riscul de infectie relativ (1-RR) *100.
Spitalizarile, internarile in ATI si decesele au fost luate in considerare intr-un interval de 28 de zile de la un test pozitiv.
Etichete: eficienta vaccinare covid, infectare dupa vaccinare, risc de deces schema completa de vaccinare
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii