Vaccinarea elevilor la medicul de familie?

17/03/2015

Vaccinarea elevilor la medicul de familie?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vaccinarea-elevilor-la-medicul-de-familie/

vaccinare- ac-seringaUn proiect aflat in dezbatere publica prevede ca vaccinarea elevilor ar putea sa se faca la medicul de familie, si nu in cabinetele de medicina scolara, cum se intampla in prezent.

 In nota de fundamentare a proiectului scrie ca aceasta decizie este justificata prin faptul ca vaccinarea prin campanie scolara prezinta numeroase dezavantaje legate de lipsa cabinetelor de medicina scolara, dificultatile in urmarirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, existenta unor copii nescolarizati, existenta in aceeasi clasa a copiilor cu ani de nastere diferiti, repetenti, veniti prin transfer din alte unitati de invatamant, complianta redusa la vaccinare a parintilor copiilor inscrisi la un medic de familie, altul decat cel care realizeaza vaccinarea in campanie, dificultati in recuperarea restantierilor, dificultati in supravegherea si raportarea de medicul vaccinator a cazurilor de reactie indezirabila.

Dar, reprezentantii  Federatiei Sindicale Hypocrat nu sunt de acord, dupa cum a declarat si presedintele acestui organism in cadrul dezbaterii publice desfasurata marti, 17 martie, la Ministerul Sanatatii.

“Nu ni se pare corect ca vaccinarile din campania scolara sa fie luate din scoli. Este mult mai usor de vaccinat in campania de vaccinare la o scoala unde copiii sunt in acelasi loc. Va fi foarte greu sa vaccineze medicul de familie si aici ar exista doua posibilitati: fie un medic de familie ar prelua scoala din punctul de vedere al vaccinarilor, cu acest lucru nu vom fi de acord niciodata, sau situatia in care vor fi plimbati parintii, fiecare la medicul lui de familie in masura in care au timp si vor. Peste tot in lume exista tendinta de a nu mai vaccina copiii. Ne confruntam din ce in ce mai des cu epidemii. Daca ati fost atenti, in SUA s-au confruntat cu o epidemie foarte mare de rujeola, pentru ca anumite contingente de copii nu s-au mai vaccinat cu vaccinul antirujeolic. Cu acelasi lucru ne vom confrunta si noi iar faptul ca punem piedici in realizarea acestor vaccinari, in loc sa alegem calea mai usoara, alegem calea mai complicata, atunci ne vom trezi cu epidemii si vom vedea atunci ce vom face”, a spus Silvia Spiridon, presedintele executiv al Federatiei Sindicale Hypocrat, conform Agerpres.  

Tot ea mai afirmat ca unii dintre parinti refuza din principiu vaccinarea copiilor.

Amalia Serban, director in Ministerul Sanatatii, a precizat, insa, ca  vaccinarea a scazut dramatic in fiecare an.  Doar in cazul poliomielitei scade in fiecare an cu cate un procent.

“Sunt 700 de medici scolari in cabinetele medicale. Medicul scolar nu are timpul necesar sa informeze parintii. Medicul de familie cunoaste foarte bine situatia copilului”, a declarat directorul Amalia Serban, care a mai precizat ca pentru fiecare vaccin facut medicul de familie ar putea fi platit cu 10 lei.

Si secretarul de stat Alin Tucmeanu, prezent la dezbatere, s-a aratat de acord ca vaccinarea sa se faca la medicul de familie.

“Trebuie gasita o solutie pentru medicii scolari, unde vor functiona. Eu cred ca este mai bine ca vaccinarea sa se faca la medicul de familie. Medicii de familie vor intra la plata per serviciu”, a secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, conform Agerpres.

 

2 Comentarii

  1. dragangeorgiana says:

    Nu e normal sa nu aiba mesic de familie asta e chiar exceptie spre diferenta de restul dezavantajelor ddin scoli.ca trebui toti in aceeasi zi ca medicul nu le cunoaste antecedentele……plus restul dezavantajelor expuse in articol

  2. matei elena says:

    Vaccinarea trebuie facuta in scoli ,sunt copii care nu au medic de familie,deci nu vor fi vaccinati,dsp distribuie vaccinuri pe bazza unor catagrafii !

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: