Vaccinul anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca si Universitatea Oxford are nevoie de un studiu suplimentar
Vaccinul anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca si Universitatea Oxford are nevoie de un studiu suplimentar
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vaccinul-anti-covid-dezvoltat-de-astrazeneca-si-universitatea-oxford-are-nevoie-de-un-studiu-suplimentar/
Vaccinul impotriva COVID-19 dezvoltat de compania britanico-suedeza AstraZeneca in colaborare cu Universitatea Oxford necesita un ”studiu suplimentar”, potrivit directorul general al grupului farmaceutic, relateaza AFP
”Acum, ca am gasit ceea ce pare a fi o mai buna eficacitate, trebuie sa o validam, asadar trebuie sa facem un studiu suplimentar”, a declarat Pascal Soriot intr-un interviu acordat Bloomberg.
Rezultatele acestui nou studiu international ar putea fi obtinute mai rapid, ”intrucat stim ca eficacitatea este ridicata si vom avea deci nevoie de un numar mai mic de pacienti”, a explicat acesta, citat si de Agerpres.
El a sustinut ca aceste proceduri nu ar trebui sa intarzie aprobarea vaccinului de catre organismele de reglementare europene si britanice, dar autorizarea din partea autoritatilor americane au putea sa ia mai mult timp.
AstraZeneca a anuntat la inceputul saptamanii ca eficacitatea vaccinului sau este in medie de 70%. Insa in spatele acestei medii se ascund mari discrepante intre doua protocoale diferite: eficacitatea este de 90% pentru voluntarii carora le-a fost administrata mai intai o jumatate de doza si apoi o doza completa o luna mai tarziu, dar de numai 62% pentru un alt grup, care a fost vaccinat mai mult, si anume cu doua doze complete la o luna distanta intre ele.
Desi administrarea unei jumatati de doza s-a datorat unei erori, ceea ce explica folosirea acestui protocol de vaccinare numai pentru 3.000 de voluntari, rezultatele par sa arate ca aceasta prima schema de vaccinare antreneaza un raspuns imunitar mai bun, dar respectiva eroare si dimensiunea grupului au starnit critici.
Mai mult, grupul caruia i-a fost administrata jumatatea de doza era limitat la varsta de 55 de ani, fiind excluse persoanele din categoriile de varsta cele mai vulnerabile.
Prin urmare, noul studiu va avea ca obiectiv evaluarea eficacitatii vaccinului in doze mai reduse.
Etichete: vaccin covid, vaccin astrazeneca, eficacitate vaccin anti-covid
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii