Vaccinul impotriva hepatitei A: cine ar trebui sa-l faca si cand este recomandat

Vaccinul impotriva hepatitei A: cine ar trebui sa-l faca si cand este recomandat
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vaccinul-impotriva-hepatitei-a-cine-ar-trebui-sa-l-faca-si-cand-este-recomandat/
Vaccinul hepatitic A (inactivat) este recomandat persoanelor cu risc crescut de expunere la infectia cu virusul hepatitei A, a celor care ingrijesc copii in cadrul colectivitatilor, gradinite, scoli si in cazul persoanelor care lucreaza in institutii pentru cei cu nevoi speciale.
De asemenea, serul este recomandat celor care lucreaza in serviciile de canalizare, salubritate, sector alimentar, dar si persoanelor din anturajul unui pacient diagnosticat cu hepatita A, transmit medicii de la Spitalul Victor Babes Timisoara.
Potrivit specialistilor, cei care urmeaza sa calatoreasca in tari cu incidenta inalta (Africa, Asia, America de Sud), pacientii cu boli hepatice cronice, consumatorii de droguri si persoanele cu infectie HIV, de asemenea, ar trebui sa solicite administrarea serului.
Vaccinul poate fi facut la orice varsta. Schema de vaccinare include 2 doze la interval de 6-36 luni. Vaccinul se administreaza intramuscular, in regiunea deltoidiana. Nu se administreaza subcutanat sau intradermic, din cauza aparitiei unui raspuns imun constand in Ac anti-VHA, inferior raspunsului imun optim.
Contraindicatii
– alergie cunoscuta la oricare dintre componentele vaccinului
– se amana administrarea in cazul persoanelor cu boli febrile acute severe
Reactii adverse la adulti
“Vaccinul hepatitic A este considerat a fi sigur, deoarece nu au fost raportate efecte adverse severe dupa administrare. Uneori pot aparea iritabilitate, dureri de cap, durere si roseata la locul de injectare, oboseala, pierdere a poftei de mancare, greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, somnolenta si febra; mai putin frecvent pot aparea simptome asemanatoare gripei, dureri musculare, ameteala, eruptii cutanate, si foarte rar reactii alergice, urticarie, frisoane, dureri articulare, convulsii.”, mai transmite unitatea sanitara.
Spitalul Victor Babes Timisoara a initiat o campanie prin care atrage atentia asupra importantei vaccinarii.
Etichete: vaccinul hepatitic A, vaccin impotriva hepatitei, preventie hepatita, spitalul victor babes timisoara

Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii