Valeria Herdea (CNAS): Sistem informatic nou, intr-un interval de timp estimat de 1-2 ani

08/07/2024
Valeria Herdea (CNAS): Sistem informatic nou, intr-un interval de timp estimat de 1-2 ani

Valeria Herdea (CNAS): Sistem informatic nou, intr-un interval de timp estimat de 1-2 ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/valeria-herdea-cnas-sistem-informatic-nou-intr-un-interval-de-timp-estimat-de-1-2-ani/

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) va beneficia de un nou sistem informatic, care va fi functional in cel mult doi ani, in urma unei investitii de peste 100 de milioane de euro, potrivit presedintelui institutiei, Dr. Valeria Herdea.

“Se fac eforturi foarte mari pentru a reporni sistemul informatic, pentru a asuma si acest punct. Stiti foarte bine ca in acest an s-a semnat si este un alt proiect de care nu doar ca sunt mandra, ci foarte recunoscatoare ca vom avea un sistem informatic nou, intr-un interval de timp estimat de un an, doi. Este un efort financiar foarte mare, de peste 100 de milioane de euro. Trebuie sa stiti ca este nevoie de absorbtie de personal de specialitate. Solicitam, sigur, participarea si implicarea intregii societati, astfel incat sa avem oameni de mare calitate si de mare calibru care sa lucreze in cadrul acestui sistem informatic. Invitam medicii tineri sa adere la proiectele Casei Nationale de Asigurari tocmai pentru a avea resursa umana de foarte buna calitate, implicata si mai ales profesionista”, a declarat Valeria Herdea, potrivit Agerpres.

Presedintele CNAS a subliniat ca decizia Guvernului de asigurare a accesului continuu al pacientilor la serviciile medicale si predictibilitatea financiara a activitatii furnizorilor de servicii medicale pana la finele acestui an, initiativa a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu sprijinul Ministerului Finantelor si al Ministerului Sanatatii, a fost extrem de importanta pentru intreg sistemul medical.

Suma alocata prin actul normativ adoptat saptamana trecuta va permite in trimestrul IV al anului 2024 majorarea valorii punctului pe serviciu medical in asistenta ambulatorie de specialitate pentru specialitati clinice de la 4,5 la 5 lei, mentinerea valorilor punctelor ‘per capita’ si pe serviciu in asistenta medicala primara, precum si a valorii lunare pentru asistenta medicala dentara.

“Toate lucrurile acestea nu se pot face fara o finantare corecta si fara intelegerea din partea decidentului a nevoilor in crestere de sanatate ale populatiei. Sigur, si noi ne-am dori sa spunem ca avem mai putine nevoi de sanatate. Nu este asa. Avem bucuria sa spunem ca depistam mai repede imbolnavirile, ca intervenim cu diagnostic corect, cu tratament corect, astfel incat sa controlam, sa monitorizam boala, sa reducem complicatiile bolii si sa crestem durata de viata si perioada de viata activa a fiecarui cetatean asigurat din Romania (…) Si noi ne-am dori o finantare din produsul intern brut de 12-14%, dar a noastra e cam de 6%, insa cu acesti bani incercam sa aducem calitate si incercam sa schimbam viata celor care ne sunt pacienti si celor care sunt asigurati. Am avut aceasta nevoie de crestere a finantarii, in special pe segmentul de asistenta medicala prespitaliceasca”, a mai precizat Herdea.

Etichete: sistem informatic nou cnas, valeria herdea, cnas

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: