Ziua de constientizare a carentei de fier | Deficitul de fier si bolile inflamatorii intestinale

26/11/2024
Ziua de constientizare a carentei de fier | Deficitul de fier si bolile inflamatorii intestinale

Ziua de constientizare a carentei de fier | Deficitul de fier si bolile inflamatorii intestinale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-de-constientizare-a-carentei-de-fier-deficitul-de-fier-si-bolile-inflamatorii-intestinale/

Cu ocazia zilei mondiale de constientizare a carentei de fier, marcata la nivel mondial in data de 26 noiembrie, Asociatia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania (ASPIIR), in parteneriat cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH), Clubul Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa (RCCC) si Grupul de lucru GastRo al Medicilor de Familie (GastRo SNMF), continua campania de informare prin care isi propune educarea pacientilor cu BII cu privire la carenta de fier si la solutiile de tratament de care pot beneficia.

Potrivit specialistilor, anemia feripriva este cea mai frecventa forma de anemie, care se instaleaza atunci cand organismul nu dispune de suficient fier pentru a produce hemoglobina, o proteina importanta, din structura eritrocitelor (globule rosii) care le permite sa transporte oxigen in intregul organism.

Anul acesta, ASPIIR isi propune sa traga un semnal de alarma cu privire la importanta monitorizarii si evaluarii pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale pentru deficienta de fier.

Potrivit “Ghidului ECCO – European Crohn´s and Colitis Organisation pentru Manifestari Extraintestinale, inclusiv Anemia”, publicat in ianuarie 2024 in Journal of Crohn’s & Colitis, anemia este una dintre cele mai des intalnite manifestari extraintestinale in BII. Definitia si descrierea anemiei data de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii sunt aplicabile pacientilor cu BII.

“Deficitul de fier si anemia specifica bolilor cronice sunt cele mai frecvente tipuri intalnite in BII, fie ca afectiuni unice, fie in asociere cu alte deficiente de micronutrienti. Pacientii cu BII ar trebui sa fie evaluati in mod regulat pentru anemie, din cauza prevalentei sale ridicate si impactului considerabil asupra calitatii vietii si comorbiditatii. Parametrii anemiei trebuie evaluati la fiecare 6-12 luni la pacientii in remisie sau cu activitate usoara a bolii; pacientii cu boala activa trebuie monitorizati cel putin la fiecare 3 luni.”, se precizeaza intr-un comunicat transmis de ASPIIR.

“In fiecare an derulam campanii de informare cu privire la carenta de fier. Anul acesta am dezvoltat un material educational pe intelesul pacientilor in cadrul caruia raspundem unor intrebari esentiale cu privire la deficienta de fier. Materialul va ajunge in perioada urmatoare la pacienti si medici”, a declarat Isabella Grosu, presedinte ASPIIR, citata intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, prevalenta anemiei in BII variaza intre 6% si 74% in functie de populatia studiata si definitia anemiei. Anemia este frecventa cu precadere la pacientii cu boala severa, afectand 66% din pacientii spitalizati. Deficitul de fier este prezent la 45% din pacientii cu BII.

“Anemia este cea mai frecventa manifestare extraintestinala in BII si diagnosticul se realizeaza pornind de la valorile hemoglobinei serice, cu o diferentiere intre valoarea hemoglobinei la femei si la barbati. Deficitul de fier este de asemenea foarte prezent la pacientii cu BII, iar criteriile de definire a deficitului depind foarte mult de statusul inflamator, de gradul de activitate a bolii. In cazul pacientilor cu BII este nevoie de o monitorizare atenta a pacientilor chiar si dupa corectia anemiei. Astfel, pacientul trebuie reevaluat la interval de 3 luni in primul an, apoi la 6-12 luni daca BII este in remisiune”, a declarat Dr. Georgiana Gilca-Blanariu.

Asociatia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania mai transite ca nivelul optim de fier din organism variaza de la o persoana la alta, in functie de varsta, sex si starea de sanatate, iar in mod normal, exista un echilibru sanatos intre aportul de fier si cantitatea de care are nevoie corpul tau.

“Disponibilitatea redusa a fierului in organism compromite partial functiile creierului si ale muschilor, ducand la oboseala. In unele cazuri, rezervele de fier pot fi epuizate, iar corpul nu mai are suficient fier pentru a produce hemoglobina pentru celule rosii. Acest stadiu mai grav al carentei de fier este numit anemie feripriva si afecteaza transportul oxigenului catre celule.” Mai scrie in comunicat.

Principalele cauze ale carentei de fier sunt: lipsa fierului in alimentatie (de exemplu, in regimurile vegane si vegetariene), pierderile de sange (de exemplu, in timpul menstruatiei abundente), malabsorbtia, necesarul crescut (de exemplu, in perioada sarcinii), inflamatia din organism (de exemplu, in cazul persoanelor cu BII).

De asemenea, carenta de fier afecteaza si pacientii cu insuficienta cardiaca cronica cu o incidenta de 37-61% si pacientii cu boala cronica de rinichi cu o incidenta 24-85%.

Etichete: carenta de fier, deficitul de fier, bolile inflamatorii intestinale, anemia feripriva

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: